Představení a možnosti využití xMAP technologie v oblasti bezpečnosti potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000179" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000179 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216224:14310/18:00106135
Výsledek na webu
<a href="https://www.vetweb.cz/predstaveni-a-moznosti-vyuziti-xmap-technologie-v-oblasti-bezpecnosti-potravin/" target="_blank" >https://www.vetweb.cz/predstaveni-a-moznosti-vyuziti-xmap-technologie-v-oblasti-bezpecnosti-potravin/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Představení a možnosti využití xMAP technologie v oblasti bezpečnosti potravin
Popis výsledku v původním jazyce
xMAP (x = analyt, MAP = Multi-Analyte Profiling) je nová technologie umožňující současnou detekci řady látek v jednom vzorku současně. Těmito látkami mohou být nukleové kyseliny nebo proteiny, což umožňuje detekci a typizaci patogenních mikroorganismů, určení druhového složení potravin nebo krmiv nebo současnou identifikaci velkého množství antigenů či protilátek. Cílem této práce bylo představit technologii xMAP, její princip a využití v oblasti bezpečnosti potravin. Tato práce je zároveň stručným přehledem toho, jak již byla technologie xMAP úspěšně aplikována pro detekci a typizaci virů, bakterií, parazitů, kvasinek nebo plísní a také v oblasti falšování potravin.
Název v anglickém jazyce
Introduction and usage of xMAP technology in the field of food safety
Popis výsledku anglicky
xMAP (x = analyte, MAP = Multi-Analyte Profiling) is a new technology enabling simultaneous detection of a number of substances in one sample. These substances may be nucleic acids or proteins, allowing the detection and typing of pathogenic microorganisms, the determination of the composition of foods or feeds, or the simultaneous identification of a large number of antigens or antibodies. The aim of this work was to introduce xMAP technology, its principle and use in food safety. This work is also a brief overview of how has been xMAP technology successfully applied for the detection and typing of viruses, bacteria, parasites, yeasts or fungi, as well as in the field of food adulteration.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1810212" target="_blank" >QK1810212: Rychlé, komplexní a multiplexní metody pro simultánní detekci původců alimentárních onemocnění v potravinách živočišného a rostlinného původu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
858-861
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—