Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Představení a možnosti využití xMAP technologie v oblasti bezpečnosti potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000179" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000179 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216224:14310/18:00106135

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vetweb.cz/predstaveni-a-moznosti-vyuziti-xmap-technologie-v-oblasti-bezpecnosti-potravin/" target="_blank" >https://www.vetweb.cz/predstaveni-a-moznosti-vyuziti-xmap-technologie-v-oblasti-bezpecnosti-potravin/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Představení a možnosti využití xMAP technologie v oblasti bezpečnosti potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    xMAP (x = analyt, MAP = Multi-Analyte Profiling) je nová technologie umožňující současnou detekci řady látek v jednom vzorku současně. Těmito látkami mohou být nukleové kyseliny nebo proteiny, což umožňuje detekci a typizaci patogenních mikroorganismů, určení druhového složení potravin nebo krmiv nebo současnou identifikaci velkého množství antigenů či protilátek. Cílem této práce bylo představit technologii xMAP, její princip a využití v oblasti bezpečnosti potravin. Tato práce je zároveň stručným přehledem toho, jak již byla technologie xMAP úspěšně aplikována pro detekci a typizaci virů, bakterií, parazitů, kvasinek nebo plísní a také v oblasti falšování potravin.

  • Název v anglickém jazyce

    Introduction and usage of xMAP technology in the field of food safety

  • Popis výsledku anglicky

    xMAP (x = analyte, MAP = Multi-Analyte Profiling) is a new technology enabling simultaneous detection of a number of substances in one sample. These substances may be nucleic acids or proteins, allowing the detection and typing of pathogenic microorganisms, the determination of the composition of foods or feeds, or the simultaneous identification of a large number of antigens or antibodies. The aim of this work was to introduce xMAP technology, its principle and use in food safety. This work is also a brief overview of how has been xMAP technology successfully applied for the detection and typing of viruses, bacteria, parasites, yeasts or fungi, as well as in the field of food adulteration.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1810212" target="_blank" >QK1810212: Rychlé, komplexní a multiplexní metody pro simultánní detekci původců alimentárních onemocnění v potravinách živočišného a rostlinného původu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    858-861

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus