Získávání kvalitního mleziva na farmě a jeho kontrola
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000201" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000201 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027014:_____/18:N0000282
Výsledek na webu
<a href="https://www.vri.cz/userfiles/file/Certifikovane_metodiky/2018/VUVeL-Certifikovana_metodika-107-Slosarkova-Ziskavani_kvalitniho_mleziva_na_farmach_a_jeho_kontrola-osv.pdf" target="_blank" >https://www.vri.cz/userfiles/file/Certifikovane_metodiky/2018/VUVeL-Certifikovana_metodika-107-Slosarkova-Ziskavani_kvalitniho_mleziva_na_farmach_a_jeho_kontrola-osv.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Získávání kvalitního mleziva na farmě a jeho kontrola
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika rozšiřuje a uceluje znalosti o aktuálních postupech správného získávání, uchovávání a případně ošetřování mleziva určeného pro napájení novorozených telat k zajištění jejich imunitní výbavy a snížení rizika přenosu infekčních onemocnění. Popisuje faremní možnosti rychlého a efektivního hodnocení (odhadu) kvality mleziva, které je jedním ze základních pilířů zajištění dobrého zdraví telat v průběhu jejich odchovu. Obsahuje obrazovou přílohu jako praktický návod.
Název v anglickém jazyce
On-farm quality colostrum obtaining and it's checkup
Popis výsledku anglicky
The methodology extends and completes knowledge of current practices for the proper collection, storage, and eventual treatment of colostrum for feeding newborn calves to provide their immune equipment and reduce the risk of transmission of infectious diseases. It describes on-farm possibilities of rapid and effective evaluation of the quality of colostrum, which is one of the basic pillars of ensuring good calf health during their rearing. The methodology contains a pictorial attachment as a practical guide.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510219" target="_blank" >QJ1510219: Komplexní řízení mlezivové výživy telat a její zlepšování jako přirozený nástroj k podpoře zdraví telat, tlumení nákaz a snížení potřeby antibiotik</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
107/2018
Číslo předpisu
17210/2018-5
Technické parametry
Certifikovaná metodika obsahující cíl metodiky, vlastní popis metodiky, srovnání novosti postupů a zdůvodnění, popis uplatnění certifikované metodiky, ekonomické aspekty a seznam použité literatury a seznam publikací předcházejících metodice. Dále obsahuje obrazovou přílohu Krok za krokem.
Ekonomické parametry
V modelovém chovu 200 krav, s natalitou telat 99 % (198 telat), lze kalkulovat, že náklady na zavedení rutinní kontroly imunologické kvality mleziva budou 3 Kč na jednu vzorkovnici, s tím, že celkový počet vyšetřených vzorků bude rozdílný dle potřeb a zvolené strategie v chovu. Při užití u všech krav jde o náklad přibližně 600 Kč. Náklady na kontrolu mikrobiální kontaminace kalkulujeme na základě výhledu čtvrtletního provádění vyšetření 10 vzorků mleziva, tj. 4 800 Kč. Případná kontrolní detekce rizikových míst kontaminace mleziva představuje za rok 1 560 Kč. Souhrnně celkové přímé náklady jsou 6 960 Kč. Úspora nákladů v modelovém podniku je 25 000 Kč (pokles nemocnosti) + 10 260 Kč (snížení ztrát telat úhynem) = 35 260 Kč. V chovech větších při uplatnění kontroly kvality mleziva a mikrobiálního znečištění dle metodiky je potenciál úspory nákladů ještě významně vyšší.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství ČR, Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, ČR
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů