Vliv náhlého poklesu teploty na kapra obecného
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000160" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000160 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027162:_____/19:N0000214 RIV/00027162:_____/19:N0000262
Výsledek na webu
<a href="https://faf.vfu.cz/files/Program_KD_2019.pdf" target="_blank" >https://faf.vfu.cz/files/Program_KD_2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Vliv náhlého poklesu teploty na kapra obecného
Popis výsledku v původním jazyce
Květinův den – mezioborový seminář mladých farmakologů a toxikologů, VFU Brno, 30.5.2019 – přednáška. Pro ryby, jako poikilotermní organismy, je teplota okolí klíčová pro adekvátní funkci jejich metabolismu. Při náhlé změně teploty vody o 10 – 12 °C nastává teplotní šok, v případě juvenilních jedinců stačí dokonce teplotní změna větší než 3 °C. Tento nečekaný zvrat environmentálních podmínek může vést k subletálním odchylkám v homeostáze, fyziologických parametrech, k dopadu na chování ryb nebo dokonce až k jejich smrti. Vylučování amoniaku, který je konečným produktem dusíkatého metabolismu ryb, se při teplotním šoku zpomaluje. Amoniak se hromadí v organismu a následkem může dojít až k autointoxikaci ryb tímto vlastním metabolitem, který způsobuje neurologické příznaky, případně smrt. Cílem experimentu bylo navodit teplotní šok (pokles teploty –11 °C) u kapra obecného (Cyprinus carpio) a zjistit vliv na jeho hematologické a biochemické ukazatele a aktivitu trávicího traktu po 6, 12, 24 a 48 hodinách. Sledované hematologické a biochemické parametry byly obecně sníženy ve studené vodě při porovnání s kontrolní skupinou. Dále byla zjištěna zpomalená trávicí činnost a tekutý obsah střev při přesazení ryb do studené vody. V závislosti na analýze vody a zjištěných výsledcích fyziologických parametrů ryb, byla také zaznamenána snížená schopnost detoxikace a exkrece endogenního amoniaku.
Název v anglickém jazyce
Vliv náhlého poklesu teploty na kapra obecného
Popis výsledku anglicky
Květinův den – mezioborový seminář mladých farmakologů a toxikologů, VFU Brno, 30.5.2019 – přednáška. Pro ryby, jako poikilotermní organismy, je teplota okolí klíčová pro adekvátní funkci jejich metabolismu. Při náhlé změně teploty vody o 10 – 12 °C nastává teplotní šok, v případě juvenilních jedinců stačí dokonce teplotní změna větší než 3 °C. Tento nečekaný zvrat environmentálních podmínek může vést k subletálním odchylkám v homeostáze, fyziologických parametrech, k dopadu na chování ryb nebo dokonce až k jejich smrti. Vylučování amoniaku, který je konečným produktem dusíkatého metabolismu ryb, se při teplotním šoku zpomaluje. Amoniak se hromadí v organismu a následkem může dojít až k autointoxikaci ryb tímto vlastním metabolitem, který způsobuje neurologické příznaky, případně smrt. Cílem experimentu bylo navodit teplotní šok (pokles teploty –11 °C) u kapra obecného (Cyprinus carpio) a zjistit vliv na jeho hematologické a biochemické ukazatele a aktivitu trávicího traktu po 6, 12, 24 a 48 hodinách. Sledované hematologické a biochemické parametry byly obecně sníženy ve studené vodě při porovnání s kontrolní skupinou. Dále byla zjištěna zpomalená trávicí činnost a tekutý obsah střev při přesazení ryb do studené vody. V závislosti na analýze vody a zjištěných výsledcích fyziologických parametrů ryb, byla také zaznamenána snížená schopnost detoxikace a exkrece endogenního amoniaku.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_019%2F0000869" target="_blank" >EF16_019/0000869: Udržitelná produkce zdravých ryb v různých akvakulturních systémech - PROFISH</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů