Co je normální střevní mikroflóra drůbeže?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000227" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000227 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cmdu.cz/drubezar" target="_blank" >http://www.cmdu.cz/drubezar</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Co je normální střevní mikroflóra drůbeže?
Popis výsledku v původním jazyce
Už od 70. let minulého století je známo, že inokulace kuřat trusem dospělých slepic vede ke zvýšení jejich odolnosti k infekci salmonelami. Tento jev se nazývá jako kompetitivní exkluze. Práce od původních studií až do současnosti vyústily v komerčně dostupné produkty (např. Aviguard nebo Broilact). Bakteriální složení těchto produktů však nelze definovat přesným výčtem. Proto jsme přistoupili k využití baktérií střevní mikroflóry odlišně. Zahájili jsme systematickou izolaci anaerobních bakteriálních kultur z trávicího traktu drůbeže. V současnosti máme k dispozici více než 400 různých bakteriálních izolátů, ze kterých sestavujeme probiotické směsi o definovaném složení. Nejlepší z testovaných směsí dokázaly zvýšit odolnost kuřat před infekcí salmonelami asi 1000x.
Název v anglickém jazyce
What is normal chicken gut microbiota?
Popis výsledku anglicky
It is well established since 70s of last century that inoculation of chicks on day of hatch with faecal microbiota from adult hens increase their resistance to Salmonella. This phenomenon is called competitive exclusion. Effort from initial studies till presence resulted in commercially available products such as Aviguard or Broilact. Unfortunately, microbial composition of these products cannot be exactly defined. This why we approach this topic from an alternative angle. We have initiated systematic culture of chicken gut anaerobes. At presence, our lab collection consists of more than 400 isolates, out of which we produce probiotic mixtures of known composition. The best of tested mixtures increased chicken resistance to Salmonella challenge by a factor of 1000.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_025%2F0007404" target="_blank" >EF16_025/0007404: Probiotické baktérie střevní mikroflóry jako základ zdraví a pohody zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Drůbežář
ISSN
2464-5729
e-ISSN
—
Svazek periodika
2019
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
14-15
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—