Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Co je normální střevní mikroflóra drůbeže?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000227" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000227 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.cmdu.cz/drubezar" target="_blank" >http://www.cmdu.cz/drubezar</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Co je normální střevní mikroflóra drůbeže?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Už od 70. let minulého století je známo, že inokulace kuřat trusem dospělých slepic vede ke zvýšení jejich odolnosti k infekci salmonelami. Tento jev se nazývá jako kompetitivní exkluze. Práce od původních studií až do současnosti vyústily v komerčně dostupné produkty (např. Aviguard nebo Broilact). Bakteriální složení těchto produktů však nelze definovat přesným výčtem. Proto jsme přistoupili k využití baktérií střevní mikroflóry odlišně. Zahájili jsme systematickou izolaci anaerobních bakteriálních kultur z trávicího traktu drůbeže. V současnosti máme k dispozici více než 400 různých bakteriálních izolátů, ze kterých sestavujeme probiotické směsi o definovaném složení. Nejlepší z testovaných směsí dokázaly zvýšit odolnost kuřat před infekcí salmonelami asi 1000x.

  • Název v anglickém jazyce

    What is normal chicken gut microbiota?

  • Popis výsledku anglicky

    It is well established since 70s of last century that inoculation of chicks on day of hatch with faecal microbiota from adult hens increase their resistance to Salmonella. This phenomenon is called competitive exclusion. Effort from initial studies till presence resulted in commercially available products such as Aviguard or Broilact. Unfortunately, microbial composition of these products cannot be exactly defined. This why we approach this topic from an alternative angle. We have initiated systematic culture of chicken gut anaerobes. At presence, our lab collection consists of more than 400 isolates, out of which we produce probiotic mixtures of known composition. The best of tested mixtures increased chicken resistance to Salmonella challenge by a factor of 1000.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_025%2F0007404" target="_blank" >EF16_025/0007404: Probiotické baktérie střevní mikroflóry jako základ zdraví a pohody zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Drůbežář

  • ISSN

    2464-5729

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2019

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    14-15

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus