Identifikace potenciálně patogenních kvasinek izolovaných z kravského mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000363" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000363 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Identifikace potenciálně patogenních kvasinek izolovaných z kravského mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Mykotická onemocnění postihují více než 1 milion lidské populace. Větší část mykóz v lidské populaci je způsobená kvasinkami druhu Candida, jejichž resistence vůči užívaným antifungálním lákám je druhově specifická. Pro úspěšnou léčbu je tedy stěžejní přesná a rychlá identifikace původce. Cílem této studie je ověření a následné propojení metod MALID-TOF a sekvenování specifických úseků DNA pro identifikaci potenciálně patogenních kvasinkových druhů izolovaných z kravského mléka. Tyto kvasinky se mohou podílet jak na vzniku mastitid skotu, tak zároveň mohou představovat potenciální zdroj onemocnění pro člověka.
Název v anglickém jazyce
Identification of potentially pathogenic yeast isolated from cow´s milk
Popis výsledku anglicky
Mycotic infections influence more than 1 million people in population. The majority of mycotic infections in human population is caused by Candida species, whose resistance to used antifungal agents is specific. Therefore, successful treatment is dependent on rapid and precise identification of yeas species. The aim of this study was to verify and connect methods MALDI-TOF and sequencing of species specific regions of DNA leading to identification of potentially pathogenic yeast species isolated form raw cow milk. These yeast species can take part in cattle mastitis and they can represent a potential source of human infections as well.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910092" target="_blank" >QK1910092: Nebakteriální původci mastitid a jejich vliv na kvalitu a technologické vlastnosti mléka</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů