Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikace potenciálně patogenních kvasinek izolovaných z kravského mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000363" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000363 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Identifikace potenciálně patogenních kvasinek izolovaných z kravského mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mykotická onemocnění postihují více než 1 milion lidské populace. Větší část mykóz v lidské populaci je způsobená kvasinkami druhu Candida, jejichž resistence vůči užívaným antifungálním lákám je druhově specifická. Pro úspěšnou léčbu je tedy stěžejní přesná a rychlá identifikace původce. Cílem této studie je ověření a následné propojení metod MALID-TOF a sekvenování specifických úseků DNA pro identifikaci potenciálně patogenních kvasinkových druhů izolovaných z kravského mléka. Tyto kvasinky se mohou podílet jak na vzniku mastitid skotu, tak zároveň mohou představovat potenciální zdroj onemocnění pro člověka.

  • Název v anglickém jazyce

    Identification of potentially pathogenic yeast isolated from cow´s milk

  • Popis výsledku anglicky

    Mycotic infections influence more than 1 million people in population. The majority of mycotic infections in human population is caused by Candida species, whose resistance to used antifungal agents is specific. Therefore, successful treatment is dependent on rapid and precise identification of yeas species. The aim of this study was to verify and connect methods MALDI-TOF and sequencing of species specific regions of DNA leading to identification of potentially pathogenic yeast species isolated form raw cow milk. These yeast species can take part in cattle mastitis and they can represent a potential source of human infections as well.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910092" target="_blank" >QK1910092: Nebakteriální původci mastitid a jejich vliv na kvalitu a technologické vlastnosti mléka</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů