Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The variability of carotenoid pigments and fatty acids produced by some yeasts within Sporidiobolales and Cystofilobasidiales

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F21%3AN0000068" target="_blank" >RIV/00027162:_____/21:N0000068 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216305:26310/21:PU140790

  • Výsledek na webu

    <a href="https://link.springer.com/article/10.1007/s11696-021-01567-1" target="_blank" >https://link.springer.com/article/10.1007/s11696-021-01567-1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s11696-021-01567-1" target="_blank" >10.1007/s11696-021-01567-1</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The variability of carotenoid pigments and fatty acids produced by some yeasts within Sporidiobolales and Cystofilobasidiales

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Carotenoids, ergosterol and fatty acids are valuable compounds used in many industrial applications. The conventional sources of these compounds depend on weather conditions, season, geographical location and availability of agricultural land. Therefore, it is important to search for alternative sources and increase its availability for constantly increasing demand. Production of aforementioned compounds exploiting carotenogenic yeasts is promising due to their extraordinary capability to simultaneously produce carotenoids, ergosterol and fatty acids. The present study aimed to characterise the production properties of some lesser known carotenogenic yeasts, especially members of the orders Sporidiobolales and Cystofilobasidiales. The best fatty acid producing strains were S. metaroseus CCY 19-6-20 and C. macerans CCY 10-01-02, producing 4.9 g l−1 (42% of cell dry weight—CDW) and 4 g l−1 of medium (36% of CDW), respectively. The largest amounts of carotenoids, in the range 0.8–2.1 mg g−1 of CDW, were produced by strains R. mucilaginosa CCY 19-04-06, R. toruloides CCY 62-02-04, S. pararoseus CCY 19-09-06, S. metaroseus CCY 19-6-20, C. macerans CCY 10-01-02 and C. infirmominiatum CCY 1718-04. Surprisingly, R. mucilaginosa CCY 19-04-06 produced the highest amounts of carotenoids wherein lycopene represented more than 80% of total carotenoids.

  • Název v anglickém jazyce

    The variability of carotenoid pigments and fatty acids produced by some yeasts within Sporidiobolales and Cystofilobasidiales

  • Popis výsledku anglicky

    Carotenoids, ergosterol and fatty acids are valuable compounds used in many industrial applications. The conventional sources of these compounds depend on weather conditions, season, geographical location and availability of agricultural land. Therefore, it is important to search for alternative sources and increase its availability for constantly increasing demand. Production of aforementioned compounds exploiting carotenogenic yeasts is promising due to their extraordinary capability to simultaneously produce carotenoids, ergosterol and fatty acids. The present study aimed to characterise the production properties of some lesser known carotenogenic yeasts, especially members of the orders Sporidiobolales and Cystofilobasidiales. The best fatty acid producing strains were S. metaroseus CCY 19-6-20 and C. macerans CCY 10-01-02, producing 4.9 g l−1 (42% of cell dry weight—CDW) and 4 g l−1 of medium (36% of CDW), respectively. The largest amounts of carotenoids, in the range 0.8–2.1 mg g−1 of CDW, were produced by strains R. mucilaginosa CCY 19-04-06, R. toruloides CCY 62-02-04, S. pararoseus CCY 19-09-06, S. metaroseus CCY 19-6-20, C. macerans CCY 10-01-02 and C. infirmominiatum CCY 1718-04. Surprisingly, R. mucilaginosa CCY 19-04-06 produced the highest amounts of carotenoids wherein lycopene represented more than 80% of total carotenoids.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemical Papers

  • ISSN

    2585-7290

  • e-ISSN

    1336-9075

  • Svazek periodika

    75

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    3353-3362

  • Kód UT WoS článku

    000626806700001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85102361795