Viry v mase a masných výrobcích ohrožující zdraví prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000024" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000024 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2022-1/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2022-1/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Viry v mase a masných výrobcích ohrožující zdraví prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Vepřové maso je druhé nejvíce konzumované maso hospodářských zvířat a jeho produkce hraje klíčovou roli v zajišťování příjmu bílkovin živočišného původu. Viry ohrožující zdraví prasat mohou způsobit svým šířením významné ekonomické škody. Přehledový článek nastiňuje nejčastější způsoby přenosu čtyř významných virových patogenů u prasat – virů afrického moru prasat (AMP), klasického moru prasat (KMP), reprodukčního a respiračního syndromu prasat (PRRSV) a Aujeszkyho choroby (PRV). Dále se podrobněji zabývá přítomnosti uvedených virů v mase, masných výrobcích a možnostmi jejich inaktivace teplem, UV zářením, solením, snížením pH nebo sušením. Nejspolehlivější metodou inaktivace virů v mase a masných výrobcích je použití vysokých teplot, účinné pro všechny uvedené viry. Technologie sprejového sušení a vysoké teploty pro zpracování krevní plazmy také efektivně snižuje infekčnost všech uvedených virů. Ozáření UV světlem je vhodnou doplňkovou metodou zejména pro PRRSV a také pro virus AMP. Okyselení prostředí je účinné pro PRRSV, ale ne pro viry AMP, KMP nebo PRV, které jsou stabilní v širokém rozmezí pH. Vhodná kombinace konzervačních metod umožní zvýšení mikrobiologické bezpečnosti vepřového masa a výrobků z něj.
Název v anglickém jazyce
Viruses in meat and meat products threating the health of pigs
Popis výsledku anglicky
Pork is the second most consumed meat of livestock and its production plays a key role in ensuring the intake of animal protein. The spreading of porcine viruses can have significant economic consequences. The review article outlines the most common modes of transmission of four major viral pathogens in pigs - African swine fever virus (ASFV), classical swine fever virus (CSFV), porcine reproductive and respiratory syndrome virus (PRRSV) and Aujeszky 's disease virus (PRV). It deals with the presence of these viruses in meat and products thereof. Next, the possibilities of their inactivation by heat, UV radiation, salting, lowering the pH or drying are discussed. The most reliable method of inactivating viruses in meat and meat products is thermal inactivation, effective for all these viruses. Spray-drying and high-temperature technology for processing animal plasma also effectively reduces the infectivity of all these viruses. UV irradiation is a suitable supplementary method especially for PRRSV and for ASFV. Medium acidification is effective for PRRSV, but not for ASFV, CSFV or PRV, which are stable over a wide pH range. A suitable combination of preservation methods can help increase the microbiological safety of pork.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10607 - Virology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920113" target="_blank" >QK1920113: Virus afrického moru prasat v mase a masných výrobcích – metody detekce a studium perzistence</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
"neuveden"
Číslo periodika v rámci svazku
1/2022
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
51-55
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—