Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Viry v mase a masných výrobcích ohrožující zdraví prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000024" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000024 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2022-1/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2022-1/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Viry v mase a masných výrobcích ohrožující zdraví prasat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vepřové maso je druhé nejvíce konzumované maso hospodářských zvířat a jeho produkce hraje klíčovou roli v zajišťování příjmu bílkovin živočišného původu. Viry ohrožující zdraví prasat mohou způsobit svým šířením významné ekonomické škody. Přehledový článek nastiňuje nejčastější způsoby přenosu čtyř významných virových patogenů u prasat – virů afrického moru prasat (AMP), klasického moru prasat (KMP), reprodukčního a respiračního syndromu prasat (PRRSV) a Aujeszkyho choroby (PRV). Dále se podrobněji zabývá přítomnosti uvedených virů v mase, masných výrobcích a možnostmi jejich inaktivace teplem, UV zářením, solením, snížením pH nebo sušením. Nejspolehlivější metodou inaktivace virů v mase a masných výrobcích je použití vysokých teplot, účinné pro všechny uvedené viry. Technologie sprejového sušení a vysoké teploty pro zpracování krevní plazmy také efektivně snižuje infekčnost všech uvedených virů. Ozáření UV světlem je vhodnou doplňkovou metodou zejména pro PRRSV a také pro virus AMP. Okyselení prostředí je účinné pro PRRSV, ale ne pro viry AMP, KMP nebo PRV, které jsou stabilní v širokém rozmezí pH. Vhodná kombinace konzervačních metod umožní zvýšení mikrobiologické bezpečnosti vepřového masa a výrobků z něj.

  • Název v anglickém jazyce

    Viruses in meat and meat products threating the health of pigs

  • Popis výsledku anglicky

    Pork is the second most consumed meat of livestock and its production plays a key role in ensuring the intake of animal protein. The spreading of porcine viruses can have significant economic consequences. The review article outlines the most common modes of transmission of four major viral pathogens in pigs - African swine fever virus (ASFV), classical swine fever virus (CSFV), porcine reproductive and respiratory syndrome virus (PRRSV) and Aujeszky 's disease virus (PRV). It deals with the presence of these viruses in meat and products thereof. Next, the possibilities of their inactivation by heat, UV radiation, salting, lowering the pH or drying are discussed. The most reliable method of inactivating viruses in meat and meat products is thermal inactivation, effective for all these viruses. Spray-drying and high-temperature technology for processing animal plasma also effectively reduces the infectivity of all these viruses. UV irradiation is a suitable supplementary method especially for PRRSV and for ASFV. Medium acidification is effective for PRRSV, but not for ASFV, CSFV or PRV, which are stable over a wide pH range. A suitable combination of preservation methods can help increase the microbiological safety of pork.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10607 - Virology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1920113" target="_blank" >QK1920113: Virus afrického moru prasat v mase a masných výrobcích – metody detekce a studium perzistence</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    "neuveden"

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1/2022

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    51-55

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus