Divoká a domácí prasata jako zdroj probiotických kultur pro selata po odstavu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F23%3AN0000091" target="_blank" >RIV/00027162:_____/23:N0000091 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.mikrop.cz/Soubory/Aktuality/chov%20prasat/Divoka%CC%81%20a%20doma%CC%81ci%CC%81%20prasata%20jako%20zdroj%20probioticky%CC%81ch%20kultur%20pro%20selata%20po%20odstavu%20-%20Mgr.%20Magdale%CC%81na%20Crha%CC%81nova%CC%81,%20Ph.D..pdf" target="_blank" >https://www.mikrop.cz/Soubory/Aktuality/chov%20prasat/Divoka%CC%81%20a%20doma%CC%81ci%CC%81%20prasata%20jako%20zdroj%20probioticky%CC%81ch%20kultur%20pro%20selata%20po%20odstavu%20-%20Mgr.%20Magdale%CC%81na%20Crha%CC%81nova%CC%81,%20Ph.D..pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Divoká a domácí prasata jako zdroj probiotických kultur pro selata po odstavu
Popis výsledku v původním jazyce
Průjmová onemocnění selat po odstavu představují významný problém v chovatelské praxi a jsou zodpovědné za více než desetiprocentní ztráty v této věkové kategorii prasat. Omezení využití antibiotik a od roku 2022 i zákaz používání oxidu zinečnatého v medikační dávce k prevenci průjmových onemocnění u selat po odstavu vede chovatele k nezbytnosti hledání nových přístupů jak tomuto riziku v chovech předejít. Jednou z možných alternativ, jak omezit poodstavové průjmy selat, představuje použití probiotik, mikroorganismů, které mimo jiné pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru, omezují kolonizací střeva patogeny, zvyšují imunitní odezvu nebo například zvyšují schopnost hostitele trávit potravu. Přednáška shrnuje výsledky získané během řešení projektu QK1910351 „Divoká a domácí prasata jako zdroj probiotických kultur a vliv technologických postupů přípravy a skladby synbiotického krmiva na jeho efektivitu a funkčnost“. V průběhu projektu bylo nashromážděno více než 1200 izolátů bakterií mléčného kvašení a bifidobakterií původem z trávicího traktu divokých a domácích prasat. Vybraní zástupci těchto izolátů byli postupně identifikováni pomocí metody sekvenování genu pro 16S rRNA a hmotnostní spektrometrií MALDI-TOF. Poté byly zjišťovány jejich růstové charakteristiky, rezistence k antibiotikům. Profil aktivních enzymů, biochemické vlastnosti, vliv na růst patogenních kmenů bakterií či například jejich schopnost adherovat na buňky prasečího střevního epitelu in vitro. Genomy některých izolátů byly sekvenovány pomocí WGS a byla u nich provedena podrobná bioinformatická analýza s cílem mapovat geny zodpovědné za probiotické vlastnosti. Na základě zjištěných výsledků byla testována u šesti vybraných probiotických kmenů v součinnosti s krmivem pro selata typu startér obohaceném prebiotiky jejich schopnost chránit selata před podstavovými průjmy vyvolanými enterotoxigenní E. coli (ETEC) během pokusu in vivo. Nejvyšší účinnost vůči infekci ETEC byla zaznamenána u pokusné skupiny selat krmené krmivem typu startér s přídavkem šesti vybraných probiotických kmenů. Tato směs bude dále testována z hlediska probiotického potenciálu s ohledem na možné využití coby komerčního produktu uřečeného pro selata po odstavu.
Název v anglickém jazyce
Wild and domestic pigs as a source of probiotic cultures for piglets after weaning
Popis výsledku anglicky
Post-weaning diarrhoeal diseases in piglets are a significant problem in farming practice and are responsible for more than 10% of losses in this age category of pigs. Restrictions on the use of antibiotics and, from 2022, a ban on using zinc oxide in medication to prevent diarrhoeal disease in weaned piglets are leading farmers to look for new approaches to prevent this risk on farms. One of the possible alternatives to reduce post-weaning diarrhea in piglets is the use of probiotics, micro-organisms that, among other things, positively influence the intestinal microflora, reducing colonization of the gut by pathogens, increase the immune response, or, for example, increase the host's ability to digest food. The presentation summarizes the results obtained during the project QK1910351 "Wild and domestic pigs as a source of probiotic cultures and the influence of technological preparation and composition of synbiotic feed on its efficiency and functionality". During the project, more than 1200 isolates of lactic acid bacteria and bifidobacteria originating from the digestive tract of wild and domestic pigs were collected. Selected representatives of these isolates were sequentially identified by 16S rRNA gene sequencing and MALDI-TOF mass spectrometry. Then their growth characteristics and resistance to antibiotics were investigated. The profile of active enzymes, biochemical properties, and influence on the growth of pathogenic bacterial strains or, for example, their ability to adhere to porcine intestinal epithelial cells in vitro was studied. The genomes of some isolates were sequenced using WGS, and detailed bioinformatic analysis was performed to map the genes responsible for probiotic properties. Based on the results, six selected probiotic strains in combination with a prebiotic-enriched piglet starter feed were tested for their ability to protect piglets against enterotoxigenic E. coli (ETEC)-induced diarrhea during an in vivo experiment. The highest efficacy against ETEC infection was observed in the experimental group of piglets fed starter-type diets supplemented with six selected probiotic strains. This mixture will be further tested for its probiotic potential with a view to its possible use as a commercial weaning product for piglets.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910351" target="_blank" >QK1910351: Divoká a domácí prasata jako zdroj probiotických kultur a vliv technologických postupů přípravy a skladby synbiotického krmiva na jeho efektivitu a funkčnost</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů