Změny tělesné hmotnosti v důsledku kouření
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064165%3A_____%2F23%3A10465679" target="_blank" >RIV/00064165:_____/23:10465679 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11110/23:10465679
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=cgY_R9LR4P" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=cgY_R9LR4P</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny tělesné hmotnosti v důsledku kouření
Popis výsledku v původním jazyce
Korelace tělesné hmotnosti a kouření byla popsána v mnoha studiích. kuřáci bývají v průměru o 3-4 kg lehčí ve srovnání s nekuřáky a je též méně pravděpodobné, že budou obézní nebo mít nadváhu. Zvýšení hmotnosti po zanechání kouření může představovat bariéru v odvykání: většina odvykajících přibere v průměru 3-6 kg v průběhu dvanácti měsíců, přičemž asi desetina odvykajících vykazuje přírůstky vyšší 10 kg. naopak, asi 15-20 % kuřáků hmotnost sníží. Hlavní složkou tabákového kouře, která vede k ovlivnění hmotnosti, je nikotin. nikotin snižuje hmotnost snížením chuti k jídlu a příjmu potravy, zvýšením celkového i klidového energetického výdeje, zvýšením rychlosti bazálního metabolismu a též urychlením lipolýzy a oxidace tuků. váhový přírůstek po zanechání kouření se dostavuje zejména v důsledku absence vlivu nikotinu na CnS a dostavuje se zejména v prvních třech měsících po zanechání. Bylo prokázáno i ovlivnění peptidů regulujících chuť k jídlu. Podle recentní Cochrane review mezi intervence k ovlivnění váhového přírůstku s účinností po dvanácti měsících patří individualizované programy na kontrolu hmotnosti, cvičební programy a náhradní terapie nikotinem, avšak zatím nebyla identifikována spolehlivě a dlouhodobě účinná intervence.
Název v anglickém jazyce
Body weight changes due to smoking
Popis výsledku anglicky
The correlation of body weight and smoking has been described in many studies. Smokers tend to be on average 3-4 kg lighter compared to non-smokers and are also less likely to be obese or overweight. Post-cessation weight gain may act as a barrier towards quitting: most quitters gain an average of 3-6 kg within 12 months since smoking cessation, with about a tenth of quitters gaining of more than 10 kg. On the contrary, about 15-20% of smokers lose weight. The main component of tobacco smoke that leads to weight loss is nicotine. Nicotine reduces weight by reducing appetite and food intake, increasing total and resting energy expenditure, increasing the rate of basal metabolism, and also accelerating lipolysis and fat oxidation. Weight gain after quitting smoking occurs mainly due to the absence of nicotine effect on the CNS and occurs predominantly within the first three months since cessation. It has also been shown to affect appetite-regulating peptides. According to the most recent Cochrane review, interventions to influence the post-cessation weight gain with long-term effectivity include individualized weight control programs, exercise programs and nicotine replacement therapy, but no reliable and long-term effective intervention has yet been identified.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa
ISSN
1211-9326
e-ISSN
1212-6853
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
80-84
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85169463119