2.6. Acidobazická rovnováha a poruchy výživy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064173%3A_____%2F21%3A43923137" target="_blank" >RIV/00064173:_____/21:43923137 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.galen.cz/idistrik/vydav/?page" target="_blank" >http://www.galen.cz/idistrik/vydav/?page</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
2.6. Acidobazická rovnováha a poruchy výživy
Popis výsledku v původním jazyce
Monografie Klinická výživa je komplexním textem, který se zabývá výživou ve všech jejích aspektech. Je primárně určena lékařům s atestací v základním oboru se zájmem o klinickou výživu, může však sloužit též jako výukový text k atestaci z klinické výživy a intenzivní metabolické péče garantovaný Výborem Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče. Autorský kolektiv tvoří celkem 74 autorů, z toho 58 lékařů, devět nutričních terapeutů, tři farmaceuti, zdravotní sestra a dva vysokoškolští odborníci. Text je rozdělen na obecnou a speciální část. V první, obecné části se zabývá historií klinické výživy, jednotlivými makro- i mikronutrienty a jejich metabolismem, postupy vyšetření nutričního stavu včetně screeningu malnutrice a následnými kroky nutriční podpory, legislativou, zásadami správné výživy i alternativními směry, výživou ve sportu, dietním systémem. Další kapitoly se věnují enterální a parenterální výživě, jejich komplikacím, způsobům zavedení vstupů pro jejich aplikaci a domácí nutriční podpoře, dále etickým aspektům nutriční péče a organizaci nutriční podpory včetně pravomocí jednotlivých profesí. Samostatná kapitola se týká výživy v různých obdobích života. Ve druhé, speciální části jsou podrobně probrány aspekty klinické výživy u onemocnění jednotlivých systémů lidského organismu. Jedná se o onemocnění dutiny ústní, dysfagické obtíže, onemocnění plic a dýchacích cest, výživu v gastroenterologii a hepatologii, u pacientů se selháním ledvin, s diabetes mellitus nebo poruchami metabolismu tuků, u obézních pacientů, pacientů s osteoporózou a neurologických nemocných. Své místo mají kapitoly o dědičných metabolických onemocněních, potravinových alergiích, poruchách příjmu potravy a dalších psychiatrických diagnózách. Rozsáhlá kapitola je věnována výživě u onkologicky nemocných, následují kapitoly o výživě v chirurgii, v transplantologii a u kriticky nemocných na jednotkách intenzivní péče. Monografie je uzavřena kapitolami o výživě pacientů v extrémním stavu a nemocných s COVID-19.
Název v anglickém jazyce
2.6. Acid-base balance and nutritional disorders
Popis výsledku anglicky
Clinical Nutrition is a comprehensive book discussing nutrition in all its aspects. I tis primarily intended for physicians with a certificate in the basic fields of medicine with an interest in clinical nutrition, but it can also serve as a teaching text of certificate in clinical nutrition and intensive metabolic care guaranteed by the Committee of the Society of Clinical Nutrition and Intensive Metabolic Care. The team consists of a total of 74 authors, of which 58 physicians, 9 dietary nurses, 3 pharmacists, 1 nurse and 2 other university experts. The text is divided into general and special part. The first part deals with the history of clinical nutrition, individual macro- and micronutrients and their metabolism, examination of nutritional status, including screening for malnutrition and subsequent steps of nutritional support, legislation, diet, enteral and parenteral nutrition, including methods introduction of inputs for their application, home nutritional support, ethical aspects of nutritional care and organization of nutritional support, including the powers of individual professions. The chapter Nutrition in different periods of life has a special place. In the second part, Special Nutrition, aspects of clinical nutrition in diseases of the human body are discussed in detail. These include diseases of the oral cavity, dysphagic problems, lung and respiratory diseases, nutrition in gastroenterology, hepatology, in patients with renal failure, diabetes mellitus, disorders of fat metabolism, obese patients, patients with osteoporosis, neurological patients. Chapters on hereditary metabolic diseases, food allergies, eating disorders and other psychiatric diagnoses have their place. The team of authors has prepared chapters on nutrition in cancer patients, nutrition in surgery, transplantology and in critically ill patients. The monography concludes with chapters on the nutrition of patients in extreme conditions and patients with COVID-19.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
30221 - Critical care medicine and Emergency medicine
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF18_053%2F0017874" target="_blank" >EF18_053/0017874: Vzdělávání výzkumných pracovníků v oblasti vlivu bílkovin v lidské krvi na regulaci acidobazické rovnováhy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Klinická výživa
ISBN
978-80-7492-555-9
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
110-114
Počet stran knihy
944
Název nakladatele
Galén
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—