Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

2.6. Acidobazická rovnováha a poruchy výživy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064173%3A_____%2F21%3A43923137" target="_blank" >RIV/00064173:_____/21:43923137 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.galen.cz/idistrik/vydav/?page" target="_blank" >http://www.galen.cz/idistrik/vydav/?page</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    2.6. Acidobazická rovnováha a poruchy výživy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Monografie Klinická výživa je komplexním textem, který se zabývá výživou ve všech jejích aspektech. Je primárně určena lékařům s atestací v základním oboru se zájmem o klinickou výživu, může však sloužit též jako výukový text k atestaci z klinické výživy a intenzivní metabolické péče garantovaný Výborem Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče. Autorský kolektiv tvoří celkem 74 autorů, z toho 58 lékařů, devět nutričních terapeutů, tři farmaceuti, zdravotní sestra a dva vysokoškolští odborníci. Text je rozdělen na obecnou a speciální část. V první, obecné části se zabývá historií klinické výživy, jednotlivými makro- i mikronutrienty a jejich metabolismem, postupy vyšetření nutričního stavu včetně screeningu malnutrice a následnými kroky nutriční podpory, legislativou, zásadami správné výživy i alternativními směry, výživou ve sportu, dietním systémem. Další kapitoly se věnují enterální a parenterální výživě, jejich komplikacím, způsobům zavedení vstupů pro jejich aplikaci a domácí nutriční podpoře, dále etickým aspektům nutriční péče a organizaci nutriční podpory včetně pravomocí jednotlivých profesí. Samostatná kapitola se týká výživy v různých obdobích života. Ve druhé, speciální části jsou podrobně probrány aspekty klinické výživy u onemocnění jednotlivých systémů lidského organismu. Jedná se o onemocnění dutiny ústní, dysfagické obtíže, onemocnění plic a dýchacích cest, výživu v gastroenterologii a hepatologii, u pacientů se selháním ledvin, s diabetes mellitus nebo poruchami metabolismu tuků, u obézních pacientů, pacientů s osteoporózou a neurologických nemocných. Své místo mají kapitoly o dědičných metabolických onemocněních, potravinových alergiích, poruchách příjmu potravy a dalších psychiatrických diagnózách. Rozsáhlá kapitola je věnována výživě u onkologicky nemocných, následují kapitoly o výživě v chirurgii, v transplantologii a u kriticky nemocných na jednotkách intenzivní péče. Monografie je uzavřena kapitolami o výživě pacientů v extrémním stavu a nemocných s COVID-19.

  • Název v anglickém jazyce

    2.6. Acid-base balance and nutritional disorders

  • Popis výsledku anglicky

    Clinical Nutrition is a comprehensive book discussing nutrition in all its aspects. I tis primarily intended for physicians with a certificate in the basic fields of medicine with an interest in clinical nutrition, but it can also serve as a teaching text of certificate in clinical nutrition and intensive metabolic care guaranteed by the Committee of the Society of Clinical Nutrition and Intensive Metabolic Care. The team consists of a total of 74 authors, of which 58 physicians, 9 dietary nurses, 3 pharmacists, 1 nurse and 2 other university experts. The text is divided into general and special part. The first part deals with the history of clinical nutrition, individual macro- and micronutrients and their metabolism, examination of nutritional status, including screening for malnutrition and subsequent steps of nutritional support, legislation, diet, enteral and parenteral nutrition, including methods introduction of inputs for their application, home nutritional support, ethical aspects of nutritional care and organization of nutritional support, including the powers of individual professions. The chapter Nutrition in different periods of life has a special place. In the second part, Special Nutrition, aspects of clinical nutrition in diseases of the human body are discussed in detail. These include diseases of the oral cavity, dysphagic problems, lung and respiratory diseases, nutrition in gastroenterology, hepatology, in patients with renal failure, diabetes mellitus, disorders of fat metabolism, obese patients, patients with osteoporosis, neurological patients. Chapters on hereditary metabolic diseases, food allergies, eating disorders and other psychiatric diagnoses have their place. The team of authors has prepared chapters on nutrition in cancer patients, nutrition in surgery, transplantology and in critically ill patients. The monography concludes with chapters on the nutrition of patients in extreme conditions and patients with COVID-19.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30221 - Critical care medicine and Emergency medicine

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF18_053%2F0017874" target="_blank" >EF18_053/0017874: Vzdělávání výzkumných pracovníků v oblasti vlivu bílkovin v lidské krvi na regulaci acidobazické rovnováhy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Klinická výživa

  • ISBN

    978-80-7492-555-9

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    110-114

  • Počet stran knihy

    944

  • Název nakladatele

    Galén

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly