Význam soli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064203%3A_____%2F11%3A7213" target="_blank" >RIV/00064203:_____/11:7213 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.medvik.cz/link/bmc11017981" target="_blank" >http://www.medvik.cz/link/bmc11017981</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam soli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění
Popis výsledku v původním jazyce
Současný příjem soli výrazně převyšuje její skutečnou spotřebu. Světová zdravotnická organizace doporučuje snížení příjmu soli u dospělých na 5 g denně. V České republice je tento limit trojnásobně překračován. Nedávné studie o příjmu soli přesvědčivě prokazují, že zvýšený příjem soli způsobuje vzestup krevního tlaku se všemi důsledky, jako je zvýšená mortalita na cévní mozkové příhody, srdeční selhání nebo infarkt myokardu. Naopak snížení příjmu soli v populaci vede jak ke snížení krevního tlaku, tak kpoklesu mortality na kardiovaskulární onemocnění. Dosáhnout snížení spotřeby soli lze snížením příjmu potravin bohatých na sůl, protože až 80 % denního příjmu soli pochází z těchto potravin. Jelikož citlivost na sůl je do značné míry návyková, měli bychom se snažit zabránit návyku na sůl od útlého dětství.
Název v anglickém jazyce
The role of salt in cardiovascular diseases prevention
Popis výsledku anglicky
Current salt intake is markedly higher compared with its actual requirements. The World Health Organization recommends to reduce salt intake in adults to 5 g per day; this value is three times higher in the Czech Republic. Recent studies on salt intake have consistently shown that increased salt intake results in an increased blood pressure with all its repercussions such as increased mortality from stroke, heart failure or myocardial infarction. By contrast, a reduced salt intake in the population leads to a decrease in blood pressure as well as a decrease in mortality from cardiovascular disease. Salt intake reduction can be achieved by decreasing dietary salt intake as up to 80% of our daily salt intake is from food. As salt sensitivity is largely habitual, eff orts at preventing the development of salt addiction should be initiated in early childhood.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FA - Kardiovaskulární nemoci včetně kardiochirurgie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Cor et Vasa
ISSN
0010-8650
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
257-259
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—