Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Význam soli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064203%3A_____%2F11%3A7213" target="_blank" >RIV/00064203:_____/11:7213 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.medvik.cz/link/bmc11017981" target="_blank" >http://www.medvik.cz/link/bmc11017981</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Význam soli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Současný příjem soli výrazně převyšuje její skutečnou spotřebu. Světová zdravotnická organizace doporučuje snížení příjmu soli u dospělých na 5 g denně. V České republice je tento limit trojnásobně překračován. Nedávné studie o příjmu soli přesvědčivě prokazují, že zvýšený příjem soli způsobuje vzestup krevního tlaku se všemi důsledky, jako je zvýšená mortalita na cévní mozkové příhody, srdeční selhání nebo infarkt myokardu. Naopak snížení příjmu soli v populaci vede jak ke snížení krevního tlaku, tak kpoklesu mortality na kardiovaskulární onemocnění. Dosáhnout snížení spotřeby soli lze snížením příjmu potravin bohatých na sůl, protože až 80 % denního příjmu soli pochází z těchto potravin. Jelikož citlivost na sůl je do značné míry návyková, měli bychom se snažit zabránit návyku na sůl od útlého dětství.

  • Název v anglickém jazyce

    The role of salt in cardiovascular diseases prevention

  • Popis výsledku anglicky

    Current salt intake is markedly higher compared with its actual requirements. The World Health Organization recommends to reduce salt intake in adults to 5 g per day; this value is three times higher in the Czech Republic. Recent studies on salt intake have consistently shown that increased salt intake results in an increased blood pressure with all its repercussions such as increased mortality from stroke, heart failure or myocardial infarction. By contrast, a reduced salt intake in the population leads to a decrease in blood pressure as well as a decrease in mortality from cardiovascular disease. Salt intake reduction can be achieved by decreasing dietary salt intake as up to 80% of our daily salt intake is from food. As salt sensitivity is largely habitual, eff orts at preventing the development of salt addiction should be initiated in early childhood.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FA - Kardiovaskulární nemoci včetně kardiochirurgie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Cor et Vasa

  • ISSN

    0010-8650

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    53

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    257-259

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus