Výsledky robotické kolorektální chirurgie na III. chirurgické klinice 1. LF UK
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064203%3A_____%2F23%3A10465824" target="_blank" >RIV/00064203:_____/23:10465824 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11110/23:10465824
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=7BzVfjVi2V" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=7BzVfjVi2V</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.48095/ccgh2023154" target="_blank" >10.48095/ccgh2023154</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výsledky robotické kolorektální chirurgie na III. chirurgické klinice 1. LF UK
Popis výsledku v původním jazyce
Úvod: Robotická chirurgie je rychle se rozvíjejícím oborem u nás i v zahraničí. Počátky robotické chirurgie sahají do 80. let minulého století, ale k rozvoji došlo až po roce 2000, zejména pak u robotických systémů od firmy Intuitive. V České republice byla první robotická operace provedena v říjnu roku 2005 a na III. chirurgické klinice FN v Motole v červnu 2018. Nyní již patří techniky robotické chirurgie ke standardním postupům našeho pracoviště. Metoda: Retrospektivní analýza pacientů z databáze našich výsledků. Bylo zahrnuto všech 150 pacientů operovaných v období od června 2018 do října 2022. Výsledky: Technika operace je téměř totožná s laparoskopickými operacemi s rozdílem nutnosti tzv. zadokování robotického systému a správného rozmístění portů robotických ramen. Za 4 roky užívání robotického systému Da Vinci jsme provedli 150 výkonů na tlustém střevě a konečníku. Nejvíce bylo resekcí rekta. V našem souboru mělo 9,4 % pacientů dehiscenci v anastomóze, což je srovnatelné číslo se zahraniční literaturou. Konverze byla nutná u 2,4 % operací. Doba hospitalizace se zkrátila na medián 6 dní. Závěr: Robotická chirurgie je jistě budoucnost chirurgie jako takové. Výhodou oproti klasickým operacím je kratší doba hospitalizace, rychlejší rekonvalescence, menší bolestivost operačních ran, méně infekcí v ráně, nižší riziko kýly v jizvě a méně konverzí. Nevýhodou je jistě chybění taktilního vjemu a vysoká pořizovací cena i vyšší náklady na operaci.
Název v anglickém jazyce
Results of robotic colorectal surgery at IIIrd surgical department 1st Faculty of Medicine Charles University
Popis výsledku anglicky
Introduction: Robotic surgery is a rapidly developing field both in our country and abroad. The beginnings of robotic surgery dated back to the 1980s, but development took place after 2000, especially with the robotic systems from the company Intuitive. In the Czech Republic, the first robotic surgery was performed in October 2005, whereas at our surgical department, it was in June 2018. Robotic surgery techniques are now part of the standard procedures of our workplace. Method: Retrospective analysis of patients from our results database. We included all 150 patients operated between June 2018 to October 2022. Results: The operation technique is almost identical to laparoscopic or open surgery. The difference is so-called docking of the robotic system and the correct placement of the robotic arms. Now in the databases are 150 patients with colon and rectal resection. Most patients underwent rectal resection. 9.4% of the patients had anastomosis leak, which is a figure comparable to foreign literature. The conversion was necessary for 2.4% of patients. The length of hospitalization was reduced to a median of 6 days. Conclusion: Robotic surgery is certainly the future of surgery as such. The advantage over classic operations is a shorter hospitalization period, faster recovery, less painful surgical wounds, fewer wound infections, a lower risk of hernia in the scar and fewer conversions. The disadvantage is certainly the lack of tactile perception and the high purchase price as well as higher costs for the operation.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30219 - Gastroenterology and hepatology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Gastroenterologie a hepatologie
ISSN
1804-7874
e-ISSN
1804-803X
Svazek periodika
77
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
154-157
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85163771401