Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Otravy z potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064211%3A_____%2F16%3AB0000131" target="_blank" >RIV/00064211:_____/16:B0000131 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.medvik.cz/link/bmc16034629" target="_blank" >http://www.medvik.cz/link/bmc16034629</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Otravy z potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Otravy z potravin vznikají po požití kontaminovaných potravin. Ke vzniku onemocnění je třeba etiologická agens, kterým mohou být bakterie, jejich toxiny, některé viry či paraziti, ale příčiny mohou být i neinfekční- např. toxiny mořských ryb či mořských plodů, houby, mykotoxiny aj. Vedle etiologického agres je nutný i vnímavý hostitel a obvykle i nevhodná úpravy potravin. Otravy z potravin se nejčastěji projevují jako průjmová onemocnění , ale také jako onemocnění systémová, často s neurologickými příznaky .V České republice se nejčastěji vyskytují kamplylobakteriózy, salmonelózy a norovirózy.

  • Název v anglickém jazyce

    Food poisoning

  • Popis výsledku anglicky

    Food poisoning occurs after ingestion of contaminated food. Etiologic agents(bacteria, bacterial toxins, some viruses and parasites) are necessary for the formation of disease, but sometimes causative agents may be noninfectious(toxins from fish, snellfish, mushrooms, mycotoxins). Besides etiological agents, receptive host and inappropriate presentation of food cooking is important. Food poisoning is most commonly manifested as diarrhea, but sometimes as systemic disease often with neurological symptoms. The most common food poisonings in the Czech Republic are campylobacteriosis, salmonellosis and norovirosis.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Postgraduální gastroenterologie

  • ISSN

    2336-4998

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZE -

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    51-60

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus