Otravy z potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064211%3A_____%2F16%3AB0000131" target="_blank" >RIV/00064211:_____/16:B0000131 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.medvik.cz/link/bmc16034629" target="_blank" >http://www.medvik.cz/link/bmc16034629</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Otravy z potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Otravy z potravin vznikají po požití kontaminovaných potravin. Ke vzniku onemocnění je třeba etiologická agens, kterým mohou být bakterie, jejich toxiny, některé viry či paraziti, ale příčiny mohou být i neinfekční- např. toxiny mořských ryb či mořských plodů, houby, mykotoxiny aj. Vedle etiologického agres je nutný i vnímavý hostitel a obvykle i nevhodná úpravy potravin. Otravy z potravin se nejčastěji projevují jako průjmová onemocnění , ale také jako onemocnění systémová, často s neurologickými příznaky .V České republice se nejčastěji vyskytují kamplylobakteriózy, salmonelózy a norovirózy.
Název v anglickém jazyce
Food poisoning
Popis výsledku anglicky
Food poisoning occurs after ingestion of contaminated food. Etiologic agents(bacteria, bacterial toxins, some viruses and parasites) are necessary for the formation of disease, but sometimes causative agents may be noninfectious(toxins from fish, snellfish, mushrooms, mycotoxins). Besides etiological agents, receptive host and inappropriate presentation of food cooking is important. Food poisoning is most commonly manifested as diarrhea, but sometimes as systemic disease often with neurological symptoms. The most common food poisonings in the Czech Republic are campylobacteriosis, salmonellosis and norovirosis.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Postgraduální gastroenterologie
ISSN
2336-4998
e-ISSN
—
Svazek periodika
2
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZE -
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
51-60
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—