Umělá výživa v klinické praxi. Část 1 - Hodnocení nutričního stavu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00179906%3A_____%2F09%3A00201761" target="_blank" >RIV/00179906:_____/09:00201761 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11150/09:00208779
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Umělá výživa v klinické praxi. Část 1 - Hodnocení nutričního stavu
Popis výsledku v původním jazyce
Nedostatečný příjem energie, proteinů nebo mikronutrientů je závažným zdravotním problémem jak v méně vyspělých tak rozvinutých zemí. Epidemiologické studie ukázaly, že špatný stav nutrice je spojen s vzestupem mortality a že mortalita je jednou s nejzávažnějších komplikací malnutrice. Je-li spojena infekce s malnutricí, dochází ke snížení produkce ketolátek a stejně tak jsou sníženy zásoby proteinů, které jsou přednostně využívány ke glukoneogenezi, tvorbě bílkovin akutní fáze a proteinů účastnících sena imunologické odpovědi organismu a reparaci poškozených tkání. Bylo zjištěno, že u nemocných s velkým úbytkem svalové hmoty se zvyšuje mortalita, zvláště pak, jsou-li zároveň postiženi infekcí. V průběhu malnutrice dochází k narušení řady životně důležitých funkcí. Tento článek se zabývá problematikou malnutrice a komplexního přístupu k ní včetně různých způsobů nutriční intervence.
Název v anglickém jazyce
Artificial nutrition in clinical practice
Popis výsledku anglicky
Malnutrition is a one important factor of complication and poor circumstance both hospitalized as well as ambulatory patients. Deficient intake of energy, protein or micronutrients is a major health problem both in less developed as well as in industrialized countries. Epidemiologic studies have shown that the poor nutritive status is associated with an increased mortality and that mortality is the most severe complication of malnutrition. Vital organ fuelling in malnourished subjects depends on an increase of gluconeogenesis and the use of ketones as sources of energy. If infection is associated with malnutrition, the production of ketones is impaired and protein reserves are even more depleted by gluconeogenesis and by the production of acute phase proteins and proteins involved in immunologic response and tissue repair. These article is concerned with problems of malnutrition and comprehensive approach to her inclusive of different way of nutrition intervention.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/NR8921" target="_blank" >NR8921: Poruchy syntézy cholesterolu a jeho deplece - klinické důsledky a možnosti jeho léčebného ovlivnění v intenzivní péči</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Fons: informační bulletin
ISSN
1211-7137
e-ISSN
—
Svazek periodika
18
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—