Anafylaxe po požití kmínu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00179906%3A_____%2F11%3A10105854" target="_blank" >RIV/00179906:_____/11:10105854 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11150/11:10105854
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Anafylaxe po požití kmínu
Popis výsledku v původním jazyce
Nemocní s potravinovou alergií jsou vystaveni vysokému riziku anafylaxe, které dosahuje 30%. Tíže anafylaxe je různá a kolísá od mírných příznaků až po úmrtí během několika minut po expozici alergenem na globální respirační insuficienci nebo kardiální selhání. Kazuistika pojednává o těžké anafylaxi vyvolané kmínem obsaženém v kari koření u 17 leté dívky s polyvalentní potravinovou alergií a průduškovým astmatem pod nedostatečnou kontrolou.
Název v anglickém jazyce
Caraway seed-induced anaphylaxis: a case report
Popis výsledku anglicky
Patients with food allergy are at great risk of anaphylaxis reaching 30%.It may be mild and may disappear spontaneously or it may be severe and progress within minutes to respiratory or cardiovascular compromise and death. This case report shows severe anaphylaxis caused by curry spice containing caraway seeds in a 17-year-old girl with a multiple food allergy food allergy and uncontrolled bronchial asthma.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FG - Pediatrie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Klinická farmakologie a farmacie
ISSN
1212-7973
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
199-200
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—