Vliv opakovaných odběrů krve a diety obohacené o železo na mechanické vlastnosti kostí potkanů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00179906%3A_____%2F11%3A10107827" target="_blank" >RIV/00179906:_____/11:10107827 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11150/11:10107827
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv opakovaných odběrů krve a diety obohacené o železo na mechanické vlastnosti kostí potkanů
Popis výsledku v původním jazyce
Sledovali jsme vliv opakovaných odběrů krve (w=1x týdně odběr krve), a železa (Fe) na kostní metabolismus u samců potkanů. Zvířata byla krmena buď standardní laboratorní dietou (SLD), nebo SLD obohacenou o Fe (fe: 400mg/1kg diety; FE+: 5g/1kg diety). Skupiny zvířat: 1. SLD, 2. SLD-w 3. fe, 4. fe-w 5. FE+, 6. FE+w. Byl vyšetřen krevní obraz, koncentrace železa, feritinu a markery kostního obratu v séru: osteokalcin, PINP a CTX-I. Byla změřena BMD, obsah vápníku a železa v kosti a biomechanické vlastnosti femuru. Vlivem diety došlo k nárůstu koncentrace hemoglobinu (FE+ vs. fe; fe vs. SLD), hladiny železa v séru (FE+ vs. SLD, fe), obsahu železa a vápníku v kosti (FE+, fe vs. SLD) a k poklesu počtu erytrocytů (FE+, fe vs. SLD). Vlivem krevních odběrů klesl u SLD-w vs. SLD počet erytrocytů a vzrostl obsah vápníku v kosti, u FE+w vs. FE+ poklesla koncentrace železa a počet leukocytů. BMD femuru poklesla u fe-w vs. fe. Opakované odběry krve, ani dieta obohacená o železo nevlivnili kostní tkáň u potkanů.
Název v anglickém jazyce
Effect of repeated blood withdrawals and iron enriched diet on bone mechanical properties in rats
Popis výsledku anglicky
The study assessed the effect of repeated blood withdrawals (w=once a week) and iron (Fe) on bone metabolism in male rats. The rats were fed either with standard laboratory diet (SLD) or with Fe diets (fe: 400mg/1kg SLD; FE+: 5g/1kg SLD). The animal groups: 1. SLD, 2. SLD-w, 3. fe, 4. fe-w, 5. FE+, 6. FE+w. Blood count, concentration of iron, ferritin, markers of bone metabolism: osteocalcin, PINP, CTX-I, BMD, calcium and iron content in bone and biomechanical properties of the femur were analyzed. Iron increased the concentration of hemoglobin (FE+ vs. fe, fe vs. SLD) and serum iron (FE+ vs. SLD, fe), content of iron and calcium in bone (FE+, fe vs. SLD) and decreased erythrocyte count (FE+, fe vs. SLD). Blood withdrawals decreased erythrocyte count and increased the content of calcium in bone (SLD-w vs. SLD). Leukocyte count and iron concentration were decreased in FE+w vs. FE+. BMD decreased in fe-w vs. fe. The repeated blood withdrawals and iron diet have no effect on bone tissue in rats.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Osteologický bulletin
ISSN
1211-3778
e-ISSN
—
Svazek periodika
16
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
141-147
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84857282874