Nutriční příprava k operaci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00179906%3A_____%2F12%3A10127638" target="_blank" >RIV/00179906:_____/12:10127638 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční příprava k operaci
Popis výsledku v původním jazyce
Malnutrice před plánovanou operací je častá a nepříznivě ovlivňuje pooperační průběh. Rizikovými skupinami jsou onkologičtí a geriatričtí nemocní, pacienti s nespecifickým střevním zánětem či jiným chronickým katabolizujícím onemocněním. Vyšetření nutričního stavu je povinná součást předoperačního vyšetření. K identifikaci nutričně rizikového pacienta je vhodný NRS 2002 GREATER-THAN OR EQUAL TO 3 body (Nutritional Risk Score) nebo SGA (Subject Global Assessment). Nutriční příprava k operaci spočívá 1. ve zlepšení nutričního stavu vhodnou intervencí u malnutričních pacientů s odložitelnou operací, 2. v krátkodobé nutriční přípravě nutričně rizikových osob v délce 7-10 dnů před plánovanou operací z důvodu nádorového onemocnění, 3. v předoperační imunonutrici pro všechny pacienty, kteří podstupují velký operační výkon (bez ohledu na nutriční stav) a 4. v předoperačním popíjení izotonického roztoku s maltodextrinem v době od posledního jídla do dvou hodin před vlastní operací. Význam předo
Název v anglickém jazyce
Nutritional support before surgery
Popis výsledku anglicky
Malnutrition before surgery is common and adversely affects the postoperative course. Risk groups are cancer and geriatric patients, patients with inflammatory bowel disease or other chronic catabolic diseases. Nutritional risk assessment is a required component of pre-operative examination. To identify risk patient is nutritionally suitable NRS 2002 GREATER-THAN OR EQUAL TO 3 points (Nutritional Risk Score) or SGA (Subject Global Assessment). Nutritional care before surgery involves first improving thenutritional status of the appropriate interventions for malnourished patients with elective surgery, 2. short-term nutritional support for risk people in length from 10 to 12 days before cancer surgery, 3. in the preoperative immunonutrition for all patients undergoing major surgery, regardless of nutritional status and 4. the preoperative drinking isotonic solution with maltodextrin at the time of last meal two hours prior to surgery. Immediate postoperative parenteral nutrition may be
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FJ - Chirurgie včetně transplantologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Interní medicína pro praxi
ISSN
1212-7299
e-ISSN
—
Svazek periodika
14
Číslo periodika v rámci svazku
8-9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
339-342
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—