Vliv střevní mikrobioty na vznik kolorektálního karcinomu a anastomotických leaků ze střevních anastomóz
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00179906%3A_____%2F22%3A10453032" target="_blank" >RIV/00179906:_____/22:10453032 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11150/22:10453032
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=wxNySaxc6h" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=wxNySaxc6h</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv střevní mikrobioty na vznik kolorektálního karcinomu a anastomotických leaků ze střevních anastomóz
Popis výsledku v původním jazyce
Kolorektální karcinom patří mezi velmi časté malignity s vysokou úmrtnosti. Mnoho faktorů ovlivňujících jak vznik, tak následnou terapii nádoru není preventabilní, jako věk, pohlaví či genetická predispozice. Jiné může každý jedinec ovlivnit, například stres, stravování, fyzickou aktivitu, kouření. Střevní mikrobiota je významný faktor, uplatňující se nejen při vzniku nádoru, ale i na výsledcích terapie. S rozvojem studia střevní mikrobioty dochází k lepšímu pochopení vztahu jejího složení k různým onemocněním. Ukazuje se zejména význam poměru zastoupení zástupců kmene Firmicutes (jako benefitní mikrobioty) a Bacteroidetes (jako mikrobioty spojené spíše s nemocí). Některé studie naznačují, že se některé bakterie mohou podílet na vzniku anastomotických pooperačních leaků, které prodlužují hospitalizaci, zatěžují pacienta, zvyšují náklady a mohou být i fatální. Bakterie asociované s touto komplikací jsou například enterokoky, pseudomonády nebo bifidobakteria. Lepším pochopením patognomického vztahu mezi zvýšeným záchytem určitých bakterií a komplikací by poté mohla vést k individuálně volené terapii s cílem redukovat komplikace během chirurgické terapie kolorektálního karcinomu.
Název v anglickém jazyce
Effect of the gut microbiota on the development of colorectal cancer and leakage of intestinal anastomoses
Popis výsledku anglicky
Colorectal cancer is a very common malignancy with high mortality. Many factors influencing both the development and subsequent treatment, such as age, gender or genetic predisposition, are not modifiable. Others, such as stress, diet, physical activity or smoking, may be prevented by each individual. The gut microbiota is an important factor involved in both the development and treatment outcomes. With the advancing study of the gut microbiota, the relationship between its composition and various diseases is better understood. The proportions of members of the phyla Firmicutes (as beneficial microbiota) and Bacteroidetes (as mostly disease-associated microbiota) seem to be particularly important. Some studies suggest that certain bacteria may contribute to postoperative anastomotic leaks that prolong hospital stays, are a burden to patients, increase costs and may be fatal. Bacteria associated with the complication are, for example, enterococci, pseudomonads or bifidobacteria. Better understanding of the pathognomonic relationship between increased detection of certain bacteria and a complication may lead to individualized therapy aimed to reduce complications during surgical management of colorectal cancer.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30303 - Infectious Diseases
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Klinická mikrobiologie a infekční lékařství
ISSN
1211-264X
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
73-76
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85158846991