Gut-brain axis and Alzheimer's disease: Therapeutic interventions and strategies
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00179906%3A_____%2F24%3A10481215" target="_blank" >RIV/00179906:_____/24:10481215 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62690094:18470/24:50020874
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=GziUgK25V1" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=GziUgK25V1</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2023.105915" target="_blank" >10.1016/j.jff.2023.105915</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Gut-brain axis and Alzheimer's disease: Therapeutic interventions and strategies
Popis výsledku v původním jazyce
The effects of the gut microbiome on the brain and the mechanisms of gut-brain communication have been popular research topics for the past few decades. The term gut-brain axis (GBA) evolved to illustrate how the gut and gut microbiota communicate with the brain. The gut-brain axis is an interplay of the neural, endocrine, immune, and metabolic pathways that help to maintain the brain's homeostasis. Several groups have reported that gut dysbiosis is significantly associated with neuroinflammation, aggregation of amyloid beta, and an increase in oxidative stress during Alzheimer's disease (AD). Understanding the exact mechanism of how the gut microbiome influences brain function may help develop new therapeutic modalities for AD. This review highlights the functioning of the gut microbiome in AD pathogenesis, the potential beneficial effects of probiotic exopolysaccharides as therapeutic molecules, and the potential benefits of probiotic exopolysaccharides (EPS) as a ray of hope in treating AD.
Název v anglickém jazyce
Gut-brain axis and Alzheimer's disease: Therapeutic interventions and strategies
Popis výsledku anglicky
The effects of the gut microbiome on the brain and the mechanisms of gut-brain communication have been popular research topics for the past few decades. The term gut-brain axis (GBA) evolved to illustrate how the gut and gut microbiota communicate with the brain. The gut-brain axis is an interplay of the neural, endocrine, immune, and metabolic pathways that help to maintain the brain's homeostasis. Several groups have reported that gut dysbiosis is significantly associated with neuroinflammation, aggregation of amyloid beta, and an increase in oxidative stress during Alzheimer's disease (AD). Understanding the exact mechanism of how the gut microbiome influences brain function may help develop new therapeutic modalities for AD. This review highlights the functioning of the gut microbiome in AD pathogenesis, the potential beneficial effects of probiotic exopolysaccharides as therapeutic molecules, and the potential benefits of probiotic exopolysaccharides (EPS) as a ray of hope in treating AD.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Functional Foods
ISSN
1756-4646
e-ISSN
2214-9414
Svazek periodika
112
Číslo periodika v rámci svazku
JAN
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
105915
Kód UT WoS článku
001128425100001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85178437767