Životní spokojenost u osob s rozdílnými nutričními návyky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F12%3A11582" target="_blank" >RIV/00216208:11110/12:11582 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Životní spokojenost u osob s rozdílnými nutričními návyky
Popis výsledku v původním jazyce
Výzkumná studie prezentuje psychologické souvislosti v prožívání životní spokojenosti mezi respondenty se standardním stylem výživy a jedinci stravujícími se makrobiotickou výživou. Cílem je zjistit, zda se statisticky významně liší makrobiotická a srovnávací skupina v prožívání životní spokojenosti. Testová baterie se skládala z výběrového dotazníku zjišťujícího stravovací návyky a Dotazníku životní spokojenosti DŽS. Výzkumný soubor činil 120 probandů. Makrobiotickou skupinu tvořilo 60 studentů nebo absolventů humanitních věd ČR, ve věku 23?35 let, stravujícími se dle modelu makrobiotiky. Srovnávací skupina byla sestavena metodou párování a byla tvořena 60 studenty nebo absolventy humanitních věd ČR, odpovídajícím kritériím věku, pohlaví a vzdělání, se standardními nutričními návyky. V dotazníku DŽS byl zjištěn u makrobiotické skupiny signifikantně vyšší celkový skór. Signifikantní rozdíly byly zjištěny v oblastech Zdraví, Práce a zaměstnání a Finanční situace. Mezi srovnávanými skupi
Název v anglickém jazyce
Life satisfaction in persons with different nutrition habits
Popis výsledku anglicky
The research study presents psychological relations in experiencing life satisfaction between respondents with standard eating habits and participants eating macrobiotics. Aim is to investigate statistical significance of difference in experiencing of life satisfaction between the macrobiotic and comparative groups. A research sample included 120 participants. The macrobiotic group constituted of 60 students or graduates of humanity studies, in the age of 23 ? 35, eating according to the model of macrobiotic diet. The comparative group was selected by a method of pairing and included 60 students or graduates, corresponding to the age, sex and education, eating conventionally. The testing battery consisted of the Selective Questionnaire on eating habitsand the Life Satisfaction Questionnaire. The macrobiotic group obtained significantly higher total score of life satisfaction in the Life Satisfaction Questionnaire. Significant differences appeared in areas of Health, Job and Profession
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
AN - Psychologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Psychologie pro praxi
ISSN
1803-8670
e-ISSN
—
Svazek periodika
47
Číslo periodika v rámci svazku
3-4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
15
Strana od-do
25-39
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—