Glykemická variabilita a kontinuální monitorace glykemie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F14%3A10283922" target="_blank" >RIV/00216208:11110/14:10283922 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00064165:_____/14:10283922
Výsledek na webu
<a href="http://www.prolekare.cz/linkout/49789" target="_blank" >http://www.prolekare.cz/linkout/49789</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Glykemická variabilita a kontinuální monitorace glykemie
Popis výsledku v původním jazyce
Koncentrace glukózy v krvi není konstantní ani za fyziologického stavu, ale pohybuje se v závislosti na příjmu potravy, fyzické aktivitě, psychických a dalších faktorech v poměrně úzkém rozmezí přibližně mezi 3,9 a 7,5 mmol/l a nalačno za standardních podmínek v ještě užším intervalu 3,9-5,5 mmol/l. U diabetiků se kolísání hodnot glykemie zvyšuje, protože - jak vyplývá z definice diabetu - na jedné straně dochází k hyperglykemii, ale na druhé straně se díky nepřiměřenému účinku antidiabetické léčby objevují i hypoglykemie. Míra kolísání glykemie se nyzývá glykemická variabilita (GV). Glkemická variabilita se dostává do centra pozornosti hned pro několik skutečností: zvýšenáí glykemická variabilita je spojena se zvýšeným výskytem hypoglykemií, možná sepodílí na rozvoji pozdních komplikací diabetu, negativně ovlivňuje psychickou pohodu pacienta a konečně díky příchodu nové technologie - kontinuální monitorace glykemie - ji nyní dokážeme lépe popsat, změřit, zkoumat, ale i ovlivnit.
Název v anglickém jazyce
Glycemic variability and continuous monitoring of glycemia
Popis výsledku anglicky
Blood glucose levels are not constant in ther humen body even in physiological status. It fluctuates depending on food intake, exercise, psychological and other factors. Normally it fluctuates between 3.9 to 7.5 mol/l and in fasting in the standard conditions it does not exceed even more narrow range 3.9 to 5.5 mmol/l. Fluctuations are more pronounced in patient with diabetes. Hyperglycemia is a common and basic pathology in diabetes, however, antidiabetic drug often cause hypoglycemia, both increasingthe range for glucose fluctuations. The level of glucose fluctuation is called glycemic variability (GV). Glycemic variability is now a favorite target of scientific research in diabetology. Increased glycemic variability is associated with hypoglycemia,possibly may contribute to chronic diabetes complications and negatively influences quality of life of diabetic patients. Last but not least, thanks to the new technology of continuous glucose monitoring, we can better describe and measu
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vnitřní lékařství
ISSN
0042-773X
e-ISSN
—
Svazek periodika
60
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
757-763
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—