Kojení a první příkrm českých dětí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F15%3A10313735" target="_blank" >RIV/00216208:11110/15:10313735 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kojení a první příkrm českých dětí
Popis výsledku v původním jazyce
V článku jsou uvedeny výsledky týkající se kojení a prvního příkrmu souboru 823 zdravých dětí ve věku 6-35 měsíců z české multicentrické studie. Z tohoto souboru bylo kojeno 51,4 % 6 - 11 měsíčních dětí. 38,0 % dětí bylo kojeno 12 měsíců nebo déle, 7,4 %24 měsíců nebo déle. Věk a vzdělání matky a příjem rodiny měly významný vliv na délku kojení. Nemléčný příkrm byl zařazen u 49 % dětí dříve než v doporučených ukončených 6 měsících, u 23 % přesně v 6 měsících a u 28 % později. Téměř všechny 6 - 11 měsíční děti už konzumovaly všech 5 hlavních skupin potravin, ale jejich množství bylo velmi rozdílné a pestrost malá. Studie poskytuje podklady pro posílení nutričního poradenství v časném věku dítěte.
Název v anglickém jazyce
Breastfeeding and the first complementary foods of czech children
Popis výsledku anglicky
The article presents results related to breastfeeding and the first complementary foods of 823 healthy children aged 6-35 months from the Czech multicentre study. In this sample 51.4% infants aged 6-11 months were breastfed. Thirty eight percent of children were breastfed for 12 months or longer, 7.4% for 24 months or longer. Maternal age and education and family income were significantly associated with the duration of breastfeeding. Complementary food was introduced exactly at 6 completed 6 months to23% of children, earlier to 49% and later to 28% of children. Almost all infants consumed all 5 main food groups, but the inter-individual variations were large and foods variety low. The study provides a basis for the strengthening of nutritional counselling for young child feeding.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
70
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
157-159
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—