Iron Complexes of Flavonoids-Antioxidant Capacity and Beyond
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F21%3A10422949" target="_blank" >RIV/00216208:11110/21:10422949 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00159816:_____/21:00075812 RIV/00064165:_____/21:10422949 RIV/00216224:14110/21:00119787 RIV/60461373:22340/21:43920605
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=M2Ha71bmct" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=M2Ha71bmct</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3390/ijms22020646" target="_blank" >10.3390/ijms22020646</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Iron Complexes of Flavonoids-Antioxidant Capacity and Beyond
Popis výsledku v původním jazyce
Flavonoids are common plant natural products able to suppress ROS-related damage and alleviate oxidative stress. One of key mechanisms, involved in this phenomenon is chelation of transition metal ions. From a physiological perspective, iron is the most significant transition metal, because of its abundance in living organisms and ubiquitous involvement in redox processes. The chemical, pharmaceutical, and biological properties of flavonoids can be significantly affected by their interaction with transition metal ions, mainly iron. In this review, we explain the interaction of various flavonoid structures with Fe(II) and Fe(III) ions and critically discuss the influence of chelated ions on the flavonoid biochemical properties. In addition, specific biological effects of their iron metallocomplexes, such as the inhibition of iron-containing enzymes, have been included in this review.
Název v anglickém jazyce
Iron Complexes of Flavonoids-Antioxidant Capacity and Beyond
Popis výsledku anglicky
Flavonoids are common plant natural products able to suppress ROS-related damage and alleviate oxidative stress. One of key mechanisms, involved in this phenomenon is chelation of transition metal ions. From a physiological perspective, iron is the most significant transition metal, because of its abundance in living organisms and ubiquitous involvement in redox processes. The chemical, pharmaceutical, and biological properties of flavonoids can be significantly affected by their interaction with transition metal ions, mainly iron. In this review, we explain the interaction of various flavonoid structures with Fe(II) and Fe(III) ions and critically discuss the influence of chelated ions on the flavonoid biochemical properties. In addition, specific biological effects of their iron metallocomplexes, such as the inhibition of iron-containing enzymes, have been included in this review.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Journal of Molecular Sciences [online]
ISSN
1422-0067
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CH - Švýcarská konfederace
Počet stran výsledku
20
Strana od-do
646
Kód UT WoS článku
000611297300001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85099356370