Příprava střeva před koloskopickým vyšetřením – srovnání kvality očisty střeva a tolerance pacienty u několika očistných přípravků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F23%3A10476503" target="_blank" >RIV/00216208:11110/23:10476503 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=A3K.kvkfaS" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=A3K.kvkfaS</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.48095/ccgh2023237" target="_blank" >10.48095/ccgh2023237</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Příprava střeva před koloskopickým vyšetřením – srovnání kvality očisty střeva a tolerance pacienty u několika očistných přípravků
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalitní příprava střeva před koloskopickým vyšetřením je zásadním předpokladem pro bezpečné a efektivní endoskopické vyšetření tlustého střeva. Analýza 758 případů z jednoho centra potvrdila, že dělená příprava je nejvhodnějším postupem, jakým docílit kvalitní přípravu. Podání očistné přípravy střeva s obsahem simethiconu významně snižuje pravděpodobnost vzniku bublin a zpěněného obsahu v lumen střeva. Pacienti preferují nízkoobjemová projímadla s dobrou palatabilitou.
Název v anglickém jazyce
Bowel preparation before colonoscopy - comparison of bowel cleansing quality and patient's tolerance of several bowel cleansing devices
Popis výsledku anglicky
High quality of bowel preparation before colonoscopy seems to be the most important condition for safety and efficacious investigation of the large bowel. An analysis of 758 patients who underwent colonoscopy in one health care center showed that split preparation is significantly associated with higher quality of the bowel cleansing. Application of drugs with simethicon component significantly reduce the risk of bubbles. Patients prefer small volume laxatives with good palatability.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30219 - Gastroenterology and hepatology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Gastroenterologie a hepatologie
ISSN
1804-7874
e-ISSN
1804-803X
Svazek periodika
77
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
237-242
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85167726867