Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antimutagenic Effect of Ellagic Acid and its Effect on the Immune Response in Mice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11120%2F02%3A00011166" target="_blank" >RIV/00216208:11120/02:00011166 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antimutagenic Effect of Ellagic Acid and its Effect on the Immune Response in Mice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Using the Ames bacterial mutagenicity test and an in vivo micronucleus test, we investigated the antigenotoxic effect of ellagic acid (EA) against the genotoxicity of three mutagens: aminomethylimidazo-quinoline (IQ), aflatoxin B1 (AFB1), and N-nitroso-N-methylurea (MNU). Ellagic acid is naturally occuring phenolic compound which is found in a variety of soft fruits and vegetables. Effect of this compound on immunosupressive activity of mutagens was followed in vivo by the chemiluminiscence test. In theAmes assay, ellagic acid at concentrations of 300 and 30 g/plate demonstrably inhibits the mutagenic activity of two indirect mutagens: IQ and AFB1. The concentration of 300 g per plate had the strongest effect on mutagenicity of all concentrations of IQ in strain TA 98 of Salmonella typhimurium whereas in strain TA 100, it was 30 g per dish of ellagic acid that was more effective than 300 g/plate. Also in combination with different concentrations of AFB1 ellagic acid was proved to be a

  • Název v anglickém jazyce

    Antimutagenic Effect of Ellagic Acid and its Effect on the Immune Response in Mice

  • Popis výsledku anglicky

    Using the Ames bacterial mutagenicity test and an in vivo micronucleus test, we investigated the antigenotoxic effect of ellagic acid (EA) against the genotoxicity of three mutagens: aminomethylimidazo-quinoline (IQ), aflatoxin B1 (AFB1), and N-nitroso-N-methylurea (MNU). Ellagic acid is naturally occuring phenolic compound which is found in a variety of soft fruits and vegetables. Effect of this compound on immunosupressive activity of mutagens was followed in vivo by the chemiluminiscence test. In theAmes assay, ellagic acid at concentrations of 300 and 30 g/plate demonstrably inhibits the mutagenic activity of two indirect mutagens: IQ and AFB1. The concentration of 300 g per plate had the strongest effect on mutagenicity of all concentrations of IQ in strain TA 98 of Salmonella typhimurium whereas in strain TA 100, it was 30 g per dish of ellagic acid that was more effective than 300 g/plate. Also in combination with different concentrations of AFB1 ellagic acid was proved to be a

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/NJ6138" target="_blank" >NJ6138: Sledování antimutagenní a imunomodulační aktivity přírodních látek</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    181-191

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus