Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The use of capillary electrophoresis with contactless conductivity detection for sensitive determination of stevioside and rebaudioside A in foods and beverages

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11120%2F17%3A43912258" target="_blank" >RIV/00216208:11120/17:43912258 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.135" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.135</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.135" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2016.09.135</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The use of capillary electrophoresis with contactless conductivity detection for sensitive determination of stevioside and rebaudioside A in foods and beverages

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Two electrophoretic methods with contactless conductivity detection have been developed for determination of the content of rebaudioside A and stevioside in samples of sweeteners and beverages prepared from extracts of the plant Stevia rebaudiana Bertoni. The total content of rebaudioside A and stevioside can be determined in a fused silica capillary with an inner diameter of 10 μm and total length of 31.5 cm in optimised background electrolyte with the composition 170 mM H3BO3/LiOH (pH 9.0). The combined peak of the two glucosides is characterised by a migration time of 54 s, which completely separates it from EOF. INST coating solution in an amount of 0.5% v/v, which effectively suppresses the electroosmotic flow, was added to the background electrolyte for mutual separation of rebaudioside A and stevioside. The CE method with suppression of EOF is characterised by complete separation of rebaudioside A and stevioside, LOD is 0.3 mg/L (0.1 μM).

  • Název v anglickém jazyce

    The use of capillary electrophoresis with contactless conductivity detection for sensitive determination of stevioside and rebaudioside A in foods and beverages

  • Popis výsledku anglicky

    Two electrophoretic methods with contactless conductivity detection have been developed for determination of the content of rebaudioside A and stevioside in samples of sweeteners and beverages prepared from extracts of the plant Stevia rebaudiana Bertoni. The total content of rebaudioside A and stevioside can be determined in a fused silica capillary with an inner diameter of 10 μm and total length of 31.5 cm in optimised background electrolyte with the composition 170 mM H3BO3/LiOH (pH 9.0). The combined peak of the two glucosides is characterised by a migration time of 54 s, which completely separates it from EOF. INST coating solution in an amount of 0.5% v/v, which effectively suppresses the electroosmotic flow, was added to the background electrolyte for mutual separation of rebaudioside A and stevioside. The CE method with suppression of EOF is characterised by complete separation of rebaudioside A and stevioside, LOD is 0.3 mg/L (0.1 μM).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA15-03139S" target="_blank" >GA15-03139S: Nové elektroforetické přístupy pro studium obezity a diabetu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    219

  • Číslo periodika v rámci svazku

    March

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    193-198

  • Kód UT WoS článku

    000386984100025

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84988553095