Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Health aspects of vegan diets among children and adolescents: a systematic review and meta-analyses

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11120%2F24%3A43926098" target="_blank" >RIV/00216208:11120/24:43926098 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00023001:_____/24:00085258 RIV/00064173:_____/24:43926098

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1080/10408398.2023.2263574" target="_blank" >https://doi.org/10.1080/10408398.2023.2263574</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/10408398.2023.2263574" target="_blank" >10.1080/10408398.2023.2263574</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Health aspects of vegan diets among children and adolescents: a systematic review and meta-analyses

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Health effects of vegan diets among children and adolescents are a controversial public health topic. Thus, the aim of the present systematic review is to evaluate a broad range of health outcomes among vegan children and adolescents aged 0 to 18 years. 18 studies met the inclusion criteria (17 cross-sectional, 1 RCT). Meta-analyses showed lower protein, calcium, vitamin B2, saturated fatty acid, and cholesterol intakes, and lower ferritin, HDL and LDL levels as well as height in vegan compared to omnivorous children/adolescents. Higher intakes of carbohydrates, polyunsaturated fatty acids, fiber, folate, vitamins C and E, magnesium, iron, and potassium were observed in vegans. Blood levels of vitamin B12 were higher among vegan children due to supplement use. Single study results suggested further differences between vegan and non-vegan children, such as lower bone mineral content or urinary iodine among vegan children. Risk of Bias was rated as high or very high in 7 out of 18 studies. The certainty of evidence for the meta-analyses was low (n = 2) or very low (n = 46). Overall, the available evidence points to both risks and benefits associated with a vegan diet among children, although more and better designed studies are needed.

  • Název v anglickém jazyce

    Health aspects of vegan diets among children and adolescents: a systematic review and meta-analyses

  • Popis výsledku anglicky

    Health effects of vegan diets among children and adolescents are a controversial public health topic. Thus, the aim of the present systematic review is to evaluate a broad range of health outcomes among vegan children and adolescents aged 0 to 18 years. 18 studies met the inclusion criteria (17 cross-sectional, 1 RCT). Meta-analyses showed lower protein, calcium, vitamin B2, saturated fatty acid, and cholesterol intakes, and lower ferritin, HDL and LDL levels as well as height in vegan compared to omnivorous children/adolescents. Higher intakes of carbohydrates, polyunsaturated fatty acids, fiber, folate, vitamins C and E, magnesium, iron, and potassium were observed in vegans. Blood levels of vitamin B12 were higher among vegan children due to supplement use. Single study results suggested further differences between vegan and non-vegan children, such as lower bone mineral content or urinary iodine among vegan children. Risk of Bias was rated as high or very high in 7 out of 18 studies. The certainty of evidence for the meta-analyses was low (n = 2) or very low (n = 46). Overall, the available evidence points to both risks and benefits associated with a vegan diet among children, although more and better designed studies are needed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Critical Reviews in Food Science and Nutrition

  • ISSN

    1040-8398

  • e-ISSN

    1549-7852

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    33

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    13247-13258

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85173945619