Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Spektrum rostlinných polyfenů v českém stravování a možnosti jeho optimalizace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11140%2F16%3A10330162" target="_blank" >RIV/00216208:11140/16:10330162 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Spektrum rostlinných polyfenů v českém stravování a možnosti jeho optimalizace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Polyfenoly jsou pravidelnou a významnou složkou všech potravin rostlinného původu. Jelikož se jim přisuzuje zdravotně prospěšný účinek, je účelná snaha o poznání jejich celkového zastoupení v běžném jídelníčku a o podílu jednotlivých podskupin. S pomocí statistických údajů ČSÚ spotřeby potravin v naší populaci v r. 2013 a databáze obsahu polyfenolů v potravinách Phenol Explorer jsme vyhodnotili jednak celkový příjem a jednak podíly důležitých podskupin těchto látek v české stravě. Celkový příjem polyfenolů je 418 mg/osobu a den, což je pod evropským průměrem. Převažují fenolové kyseliny a flavony (35 % resp. 21 % celkového příjmu). Diferenciace na podskupiny polyfenolů ukazuje na nepříznivou skladbu našeho jídelníčku. Výsledky těchto hodnocení ukazují, že je žádoucí zvýšit zastoupení flavanolů, flavan-3-olů, flavanonů, antokyaninů, isoflavonoidů a fenolových kyselin, a to větším konzumem ovoce a zeleniny, zejména barevného bobulového ovoce, kakaa a výrobků s obsahem kakaa a dále luštěnin a tmavého a celozrnného pečiva. Pestrá rostlinná strava by měla být upřednostňována před doplňky stravy s obsahem polyfenolů.

  • Název v anglickém jazyce

    The Spectrum of Plant Polyphenols in the Czech Diet and a Suggestion for Appropriate Modification

  • Popis výsledku anglicky

    Plant polyphenols represent common component of food of plant origin. These substances manifest significant health favourable effects. Therefore the total amount and the qualitative spectrum of the broad group of phenolics in our diet is of interest and should be estimated. In this article the total amount of polyphenols and the distribution of main subclasses in average Czech diet were determined and compared with those in another countries. As a source of desirable data the report of the Czech statistical Office (2013) concerning year average food consumption in Czech population and the data from Phenol Explorer database were applied. The total polyphenol intake was 418 mg/head and day. Phenolic acids and flavones were prevailing subclasses (35 resp. 21 % of total) whereas the uptake of remaining flavonoids was rather low. In comparison with dietary pattern in the other countries of EU the proportion of flavan-3-ols, anthocyanins, flavanones and isoflavonoids in the Czech diet seems to be unsufficient. The consumption of coloured berries, coffee, cocoa and cocoa products, whole grain cereals and pulses should be supported and increased. Varied plant food should be prefered over the dietary polyphenol supplements.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FM - Hygiena

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    71

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    158-161

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus