Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Role of diet in development of non-communicable diseases: focus on gut microbiome

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11140%2F24%3A10485844" target="_blank" >RIV/00216208:11140/24:10485844 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=6jQ4BUFcjb" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=6jQ4BUFcjb</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.21101/cejph.a8138" target="_blank" >10.21101/cejph.a8138</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Role of diet in development of non-communicable diseases: focus on gut microbiome

  • Popis výsledku v původním jazyce

    OBJECTIVES: The dietary composition is able to rapidly and significantly influence the diversity of the gut microbiome. This article focuses on how various types of diet affect the composition of the gut microbiome and how dietary changes are able to prevent or slow down the development of non-communicable diseases including obesity, type 2 diabetes mellitus, cardiovascular diseases, and low-grade inflammation. METHODS: A review in PubMed and a hand search using references in identified articles were performed. Studies published in English from 2000 to 2024 were included. RESULTS: The studies showed the significant effect of diet on the development of non-communicable diseases dependent on the state of the gut microbiota and molecules it produces. The Western diet that continues to gain in popularity for Czech people, leads to dysbiosis and production of bacterial lipopolysaccharide or trimethylamine N-oxide causing systemic chronic inflammation in the body and thus promoting the development of non-communicable diseases. CONCLUSIONS: Findings from this review emphasize the importance of healthy eating habits in the prevention of intestinal dysbiosis and still increasing prevalence and incidence of obesity and other non-communicable diseases.

  • Název v anglickém jazyce

    Role of diet in development of non-communicable diseases: focus on gut microbiome

  • Popis výsledku anglicky

    OBJECTIVES: The dietary composition is able to rapidly and significantly influence the diversity of the gut microbiome. This article focuses on how various types of diet affect the composition of the gut microbiome and how dietary changes are able to prevent or slow down the development of non-communicable diseases including obesity, type 2 diabetes mellitus, cardiovascular diseases, and low-grade inflammation. METHODS: A review in PubMed and a hand search using references in identified articles were performed. Studies published in English from 2000 to 2024 were included. RESULTS: The studies showed the significant effect of diet on the development of non-communicable diseases dependent on the state of the gut microbiota and molecules it produces. The Western diet that continues to gain in popularity for Czech people, leads to dysbiosis and production of bacterial lipopolysaccharide or trimethylamine N-oxide causing systemic chronic inflammation in the body and thus promoting the development of non-communicable diseases. CONCLUSIONS: Findings from this review emphasize the importance of healthy eating habits in the prevention of intestinal dysbiosis and still increasing prevalence and incidence of obesity and other non-communicable diseases.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30304 - Public and environmental health

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Central European Journal of Public Health

  • ISSN

    1210-7778

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    200-204

  • Kód UT WoS článku

    001339995200009

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85205447227