Slinné biomarkery zubního kazu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11140%2F24%3A10489777" target="_blank" >RIV/00216208:11140/24:10489777 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00669806:_____/24:10489777
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=-Bq.SRh4r2" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=-Bq.SRh4r2</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.36290/ped.2024.072" target="_blank" >10.36290/ped.2024.072</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Slinné biomarkery zubního kazu
Popis výsledku v původním jazyce
Zubní kaz (ZK) je jedno z nejčastějších chronických infekčních onemocnění dětského věku. Kromě nadměrného příjmu sacharidů a přítomnosti zubního mikrobiálního plaku se za další významné rizikové faktory vzniku ZK pokládá složení tvrdých zubních tkání a sliny. Slina odráží fyziologický a patologický stav dutiny ústní a hraje významnou roli při vzniku a prevenci zubního kazu. Možnými biomarkery zubního kazu je řada měřitelných vlastností sliny - množství sliny, pH sliny, pufrovací kapacita, přítomnost a množství kariogenních mikroorganismů. Hlavními složkami sliny jsou voda a různé anorganické a organické substance. Za významné organické látky se považují antimikrobiální peptidy, slinné glykoproteiny a proteiny s enzymatickou aktivitou. Tyto látky mohou sloužit jako zdroj biomarkerů pro stanovení rizika vzniku zubního kazu. Slinné biomarkery mohou být využity nejen pro predikci, diagnostiku, prognózu a ošetřování zubního kazu, ale i pro hodnocení výsledků léčení. Cílem dalších výzkumů bude charakterizovat vztahy mezi jednotlivými proteiny, jejich interakce a určit, jakým způsobem ovlivňují vznik a progresi zubního kazu.
Název v anglickém jazyce
Salivary biomarkers of dental caries
Popis výsledku anglicky
Dental caries is one of the most common chronic infectious diseases of childhood. In addition to excessive sugar intake and presence of dental microbial plaque, other risk factors related to dental caries are the composition of hard dental tissues and saliva. Saliva can reflect the physiological and pathological state of the oral cavity and plays a crucial role in the initiation of dental caries and protection against dental caries. Many measurable characteristics of saliva are potential biomarkers for dental caries - salivary flow rate, salivary pH, buffering capacity, evaluation of the presence and amount of cariogenic bacteria. The major salivary components are water and various, inorganic and organic substances. The most important organic components of saliva comprise antibacterial peptides, salivary glycoproteins, salivary proteins and proteins with enzymatic activity. These substances can serve as a source of biomarkers for caries risk assessment. Salivary biomarkers may be exploited for the prediction, diagnosis, prognosis and management of dental caries, as well as for evaluating the outcome of therapeutic regimens. Future research is essential to characterize the interaction of salivary proteins, and determine how these affect the initiation and development of dental caries.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30208 - Dentistry, oral surgery and medicine
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/NT14336" target="_blank" >NT14336: Rizikové faktory vzniku zubního kazu a parodontopatií u dětí narozených s velmi nízkou porodní hmotností</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Pediatrie pro praxi
ISSN
1213-0494
e-ISSN
1803-5264
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
378-383
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85215661098