Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Význam enterální výživy v léčbě kriticky nemocných

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11150%2F01%3A00102150" target="_blank" >RIV/00216208:11150/01:00102150 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Význam enterální výživy v léčbě kriticky nemocných

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pozitivní význam enterální výživy (EV) pro kriticky nemocné je obecně akceptován. Důvodem je příznivý vliv na zkrácení doby hospitalizace a snižení počtu respiračních infekčních komplikací chirurgických pacientů v intenzivní péči. Na druhou stranu jsou málo zdůrazňována rizika EV intenzivní péči. Je tu riziko vzniku nebo prohloubení malnutrice v případě, že nemocný netoleruje plnou dávku nutriční podpory enterálně. V případě včas nerozpoznané střevní dysfunkce hrozí regurgitace s aspirací i u ventilovaných pacientů, alterace hemodynamické stability a plicní mechaniky, prohloubení důsledků střevní paralýzy s náplní střeva. Proto považujeme za bezpečnější u nemocných s rizikem vývoje střevní dysfunkce aplikovat časně umělou výživu v menším množství gastricky s monitorováním tolerance a nutný energetický příjem, event. včas zajistit parenterální cestou. Podle lit. údajů se lze více než v 50% případů u nemocných, kteří nemohou na JIP jíst a jsou indikovánik nutriční podpoře, obejít bez par

  • Název v anglickém jazyce

    The role of enteral nutrition in the treatment of critically ill patients

  • Popis výsledku anglicky

    The positive role of enteral nutrition (EN) is widely accepted in the treatment of critically ill patients. EN support induces in a significant reduction of infectious complications and reduces the overall hospital stay. On the other hand, the application of EN may not safe for critical care patients. The main danger of EN is development of malnutrition, regurgation and aspiration of nutrients. The late diagnosis of gut dysfunction is characterised by gut distension, hemodynamic instability and ventilatory alteration. We conclude that the gastric application of nutrition is more safe for critically ill patients, because the manifestation of eventually existing gut dysfunction is earlier. The monitoring of gastric nutrition tolerance must be frequent. The combination of EN with parenteral nutrition is useful in prevention of malnutrition. The possibility to feed critically ill patients only trough the gut is described in more than 50%

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FJ - Chirurgie včetně transplantologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/NB4788" target="_blank" >NB4788: Změny vybraných hormonálních a metabolických ukazatelů při přechodu z parenterální na enterální výživu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Anesteziologie a neodkladná péče

  • ISSN

    0862-4968

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    37-42

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus