Význam enterální výživy v léčbě kriticky nemocných
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11150%2F01%3A00102150" target="_blank" >RIV/00216208:11150/01:00102150 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam enterální výživy v léčbě kriticky nemocných
Popis výsledku v původním jazyce
Pozitivní význam enterální výživy (EV) pro kriticky nemocné je obecně akceptován. Důvodem je příznivý vliv na zkrácení doby hospitalizace a snižení počtu respiračních infekčních komplikací chirurgických pacientů v intenzivní péči. Na druhou stranu jsou málo zdůrazňována rizika EV intenzivní péči. Je tu riziko vzniku nebo prohloubení malnutrice v případě, že nemocný netoleruje plnou dávku nutriční podpory enterálně. V případě včas nerozpoznané střevní dysfunkce hrozí regurgitace s aspirací i u ventilovaných pacientů, alterace hemodynamické stability a plicní mechaniky, prohloubení důsledků střevní paralýzy s náplní střeva. Proto považujeme za bezpečnější u nemocných s rizikem vývoje střevní dysfunkce aplikovat časně umělou výživu v menším množství gastricky s monitorováním tolerance a nutný energetický příjem, event. včas zajistit parenterální cestou. Podle lit. údajů se lze více než v 50% případů u nemocných, kteří nemohou na JIP jíst a jsou indikovánik nutriční podpoře, obejít bez par
Název v anglickém jazyce
The role of enteral nutrition in the treatment of critically ill patients
Popis výsledku anglicky
The positive role of enteral nutrition (EN) is widely accepted in the treatment of critically ill patients. EN support induces in a significant reduction of infectious complications and reduces the overall hospital stay. On the other hand, the application of EN may not safe for critical care patients. The main danger of EN is development of malnutrition, regurgation and aspiration of nutrients. The late diagnosis of gut dysfunction is characterised by gut distension, hemodynamic instability and ventilatory alteration. We conclude that the gastric application of nutrition is more safe for critically ill patients, because the manifestation of eventually existing gut dysfunction is earlier. The monitoring of gastric nutrition tolerance must be frequent. The combination of EN with parenteral nutrition is useful in prevention of malnutrition. The possibility to feed critically ill patients only trough the gut is described in more than 50%
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FJ - Chirurgie včetně transplantologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/NB4788" target="_blank" >NB4788: Změny vybraných hormonálních a metabolických ukazatelů při přechodu z parenterální na enterální výživu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Anesteziologie a neodkladná péče
ISSN
0862-4968
e-ISSN
—
Svazek periodika
12
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
37-42
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—