Ammonia and amino acid profiles in liver cirrhosis: Effects of variables leading to hepatic encephalopathy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11150%2F15%3A10295083" target="_blank" >RIV/00216208:11150/15:10295083 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900714001506" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900714001506</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.nut.2014.03.016" target="_blank" >10.1016/j.nut.2014.03.016</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Ammonia and amino acid profiles in liver cirrhosis: Effects of variables leading to hepatic encephalopathy
Popis výsledku v původním jazyce
In the article is demonstrated that the main source of ammonia in cirrhotic subjects is activated breakdown of glutamine (GLN) in enterocytes and the kidneys and the main source of GLN is ammonia detoxification to GLN in the brain and skeletal muscle. The branched-chain amino acids (BCAA; valine, leucine, and isoleucine) decrease due to activated GLN synthesis in muscle. Aromatic amino acids (AAA; phenylalanine, tyrosine, and tryptophan) and methionine increase due to portosystemic shunts and reduced ability of diseased liver. It is concluded that (1) neither ammonia nor amino acid concentrations correlate closely with the severity of liver disease; (2) BCAA/AAA ratio could be used as a good index of liver impairment and for early detection of derangements in amino acid metabolism; and (3) variables potentially leading to overt encephalopathy exert substantial but uneven effects.
Název v anglickém jazyce
Ammonia and amino acid profiles in liver cirrhosis: Effects of variables leading to hepatic encephalopathy
Popis výsledku anglicky
In the article is demonstrated that the main source of ammonia in cirrhotic subjects is activated breakdown of glutamine (GLN) in enterocytes and the kidneys and the main source of GLN is ammonia detoxification to GLN in the brain and skeletal muscle. The branched-chain amino acids (BCAA; valine, leucine, and isoleucine) decrease due to activated GLN synthesis in muscle. Aromatic amino acids (AAA; phenylalanine, tyrosine, and tryptophan) and methionine increase due to portosystemic shunts and reduced ability of diseased liver. It is concluded that (1) neither ammonia nor amino acid concentrations correlate closely with the severity of liver disease; (2) BCAA/AAA ratio could be used as a good index of liver impairment and for early detection of derangements in amino acid metabolism; and (3) variables potentially leading to overt encephalopathy exert substantial but uneven effects.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Nutrition
ISSN
0899-9007
e-ISSN
—
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
14-20
Kód UT WoS článku
000346685600002
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84922252345