Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of fluoroquinolones in fishes using microwave-assisted extraction combined with ultra-high performance liquid chromatography and fluorescence detection

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11160%2F17%3A10365270" target="_blank" >RIV/00216208:11160/17:10365270 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157516302289" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157516302289</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2016.12.012" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2016.12.012</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of fluoroquinolones in fishes using microwave-assisted extraction combined with ultra-high performance liquid chromatography and fluorescence detection

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A new analytical methodology based on ultra-high performance liquid chromatography with fluorescence detection (UHPLC-FD) has been developed for the determination of five fluoroquinolone antibiotics (FQs) used in aquaculture (norfloxacin, ciprofloxacin, enrofloxacin, danofloxacin and sarafloxacin) in fish muscles (e.g. gilthead seabream (Sparus aurata)). The extraction and determination process was carried out by combining microwave-assisted extraction (MAE) along with a clean-up and pre-concentration step with solid phase extraction (SPE) followed by UHPLC-FD detection. The effects of different variables on MAE-SPE were studied and optimized using an experimental design. Validation was made in accordance with Decision 2002/657/EC. CC alpha and CC beta were determined according to the maximum residue limit (MRL). The method detection limit (MDL) of the entire process ranged between 0.1 and 6.0 ng g(-1). The recoveries obtained at two spiked concentrations levels (25 and 250 ng g(-1)) were greater than 90%, and the relative standard deviation was less than 8.7%. The developed methodology was successfully applied for the evaluation of the presence of FQs in fish muscle samples from aquaculture farms bought in various commercial shops in Gran Canaria Island (Spain).

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of fluoroquinolones in fishes using microwave-assisted extraction combined with ultra-high performance liquid chromatography and fluorescence detection

  • Popis výsledku anglicky

    A new analytical methodology based on ultra-high performance liquid chromatography with fluorescence detection (UHPLC-FD) has been developed for the determination of five fluoroquinolone antibiotics (FQs) used in aquaculture (norfloxacin, ciprofloxacin, enrofloxacin, danofloxacin and sarafloxacin) in fish muscles (e.g. gilthead seabream (Sparus aurata)). The extraction and determination process was carried out by combining microwave-assisted extraction (MAE) along with a clean-up and pre-concentration step with solid phase extraction (SPE) followed by UHPLC-FD detection. The effects of different variables on MAE-SPE were studied and optimized using an experimental design. Validation was made in accordance with Decision 2002/657/EC. CC alpha and CC beta were determined according to the maximum residue limit (MRL). The method detection limit (MDL) of the entire process ranged between 0.1 and 6.0 ng g(-1). The recoveries obtained at two spiked concentrations levels (25 and 250 ng g(-1)) were greater than 90%, and the relative standard deviation was less than 8.7%. The developed methodology was successfully applied for the evaluation of the presence of FQs in fish muscle samples from aquaculture farms bought in various commercial shops in Gran Canaria Island (Spain).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30104 - Pharmacology and pharmacy

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EE2.3.30.0061" target="_blank" >EE2.3.30.0061: Zvýšení kapacity vědecko-výzkumných týmů Univerzity Karlovy prostřednictvím nových pozic pro absolventy doktorandských studií</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Composition and Analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    March

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    140-146

  • Kód UT WoS článku

    000393526600018

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85006380190