Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Current trends in the analysis and quality control of food supplements based on plant extracts

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11160%2F18%3A10383074" target="_blank" >RIV/00216208:11160/18:10383074 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0003267018309541" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0003267018309541</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.aca.2018.08.017" target="_blank" >10.1016/j.aca.2018.08.017</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Current trends in the analysis and quality control of food supplements based on plant extracts

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Food (dietary) supplements include a wide range of products that are designed to be taken because of their added nutrients and presumed health benefits. Global food supplement sales are experiencing rapid growth and supplements that based on botanicals are among the most popular. The meteoric rise in sales coupled with the general lack of a commitment to pass effective regulation make this market more vulnerable to dishonest producers, increase the likelihood that supplements containing adulterants are sold on the market, and a greater prevalence of safety and quality issues (contamination by pesticides and mycotoxins). In this paper, we present an overview of various sample preparation and analytical techniques that can be used for the determination of bioactive substances in food supplements based on plant extracts and for making purity assessments of plant extracts in these preparations. The analysis looks at data collected from 2012 to 2017. The work is divided according to the different approaches taken when analysing food supplements and groups of bioactive substances found in plant extracts (purity assessments and the determination of bioactive substances).

  • Název v anglickém jazyce

    Current trends in the analysis and quality control of food supplements based on plant extracts

  • Popis výsledku anglicky

    Food (dietary) supplements include a wide range of products that are designed to be taken because of their added nutrients and presumed health benefits. Global food supplement sales are experiencing rapid growth and supplements that based on botanicals are among the most popular. The meteoric rise in sales coupled with the general lack of a commitment to pass effective regulation make this market more vulnerable to dishonest producers, increase the likelihood that supplements containing adulterants are sold on the market, and a greater prevalence of safety and quality issues (contamination by pesticides and mycotoxins). In this paper, we present an overview of various sample preparation and analytical techniques that can be used for the determination of bioactive substances in food supplements based on plant extracts and for making purity assessments of plant extracts in these preparations. The analysis looks at data collected from 2012 to 2017. The work is divided according to the different approaches taken when analysing food supplements and groups of bioactive substances found in plant extracts (purity assessments and the determination of bioactive substances).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_019%2F0000841" target="_blank" >EF16_019/0000841: Zvýšení účinnosti a bezpečnosti léčiv a nutraceutik: moderní metody - nové výzvy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Analytica Chimica Acta

  • ISSN

    0003-2670

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1036

  • Číslo periodika v rámci svazku

    December

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    15

  • Strana od-do

    1-15

  • Kód UT WoS článku

    000445197900001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85051631032