Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

4-Methylcatechol, a Flavonoid Metabolite with Potent Antiplatelet Effects

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11160%2F19%3A10399610" target="_blank" >RIV/00216208:11160/19:10399610 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=1_fEes4uZx" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=1_fEes4uZx</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/mnfr.201900261" target="_blank" >10.1002/mnfr.201900261</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    4-Methylcatechol, a Flavonoid Metabolite with Potent Antiplatelet Effects

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Scope Intake of flavonoids from the diet can be substantial, and epidemiological studies suggest that these compounds can decrease the incidence of cardiovascular diseases by involvement with increased platelet aggregation. Although parent flavonoids possess antiplatelet effects, the clinical importance is disputable due to their very low bioavailability. Most of them are metabolized by human colon bacteria to smaller phenolic compounds, which reach higher plasma concentrations than the parent flavonoids. In this study, a series of 29 known flavonoid metabolites is tested for antiplatelet potential. Methods and results Four compounds appear to have a biologically relevant antiplatelet effect using whole human blood. 4-Methylcatechol (4-MC) is clearly the most efficient being about 10x times more active than clinically used acetylsalicylic acid. This ex vivo effect is also confirmed using a potentially novel in-vivo-like ex ovo hen&apos;s egg model of thrombosis, where 4-MC significantly increases the survival of the eggs. The mechanism of action is studied and it seems that it is mainly based on the influence on intracellular calcium signaling. Conclusion This study shows that some flavonoid metabolites formed by human microflora have a strong antiplatelet effect. This information can help to explain the antiplatelet potential of orally given flavonoids.

  • Název v anglickém jazyce

    4-Methylcatechol, a Flavonoid Metabolite with Potent Antiplatelet Effects

  • Popis výsledku anglicky

    Scope Intake of flavonoids from the diet can be substantial, and epidemiological studies suggest that these compounds can decrease the incidence of cardiovascular diseases by involvement with increased platelet aggregation. Although parent flavonoids possess antiplatelet effects, the clinical importance is disputable due to their very low bioavailability. Most of them are metabolized by human colon bacteria to smaller phenolic compounds, which reach higher plasma concentrations than the parent flavonoids. In this study, a series of 29 known flavonoid metabolites is tested for antiplatelet potential. Methods and results Four compounds appear to have a biologically relevant antiplatelet effect using whole human blood. 4-Methylcatechol (4-MC) is clearly the most efficient being about 10x times more active than clinically used acetylsalicylic acid. This ex vivo effect is also confirmed using a potentially novel in-vivo-like ex ovo hen&apos;s egg model of thrombosis, where 4-MC significantly increases the survival of the eggs. The mechanism of action is studied and it seems that it is mainly based on the influence on intracellular calcium signaling. Conclusion This study shows that some flavonoid metabolites formed by human microflora have a strong antiplatelet effect. This information can help to explain the antiplatelet potential of orally given flavonoids.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30104 - Pharmacology and pharmacy

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Molecular Nutrition and Food Research

  • ISSN

    1613-4125

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    20

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    1900261

  • Kód UT WoS článku

    000481203900001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85070506917