Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of Sudan dyes in chili products by micellar electrokinetic chromatography-MS/MS using a volatile surfactant

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11160%2F20%3A10417606" target="_blank" >RIV/00216208:11160/20:10417606 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=Z22c_YxfXZ" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=Z22c_YxfXZ</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125963" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2019.125963</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of Sudan dyes in chili products by micellar electrokinetic chromatography-MS/MS using a volatile surfactant

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A new MEKC-MS/MS method was developed for the determination of four Sudan dyes in chili products. The separation and MS detection conditions were optimized to achieve fast, efficient, selective, and sensitive determination of Sudan I, Sudan II, Sudan III, and Sudan IV dyes. The target compounds were extracted from chili samples with acetonitrile and cleaned by freeze-out. This two-step sample preparation led to excellent extraction efficiency and minimal matrix effect. The analytical performance of the method was very good, with r(2) &gt;= 0.9914 and limits of quantification lower than 22 mu g kg(-1). The precision was below 15.7%. The recovery for spiked samples ranged from 84.4 to 99.6%, with relative standard deviations less than 8.0%. For all evaluated samples, the matrix effects did not exceed +/- 10%. The applicability of the proposed method was demonstrated with 20 chili products, two of which were found to contain Sudan I and IV residues.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of Sudan dyes in chili products by micellar electrokinetic chromatography-MS/MS using a volatile surfactant

  • Popis výsledku anglicky

    A new MEKC-MS/MS method was developed for the determination of four Sudan dyes in chili products. The separation and MS detection conditions were optimized to achieve fast, efficient, selective, and sensitive determination of Sudan I, Sudan II, Sudan III, and Sudan IV dyes. The target compounds were extracted from chili samples with acetonitrile and cleaned by freeze-out. This two-step sample preparation led to excellent extraction efficiency and minimal matrix effect. The analytical performance of the method was very good, with r(2) &gt;= 0.9914 and limits of quantification lower than 22 mu g kg(-1). The precision was below 15.7%. The recovery for spiked samples ranged from 84.4 to 99.6%, with relative standard deviations less than 8.0%. For all evaluated samples, the matrix effects did not exceed +/- 10%. The applicability of the proposed method was demonstrated with 20 chili products, two of which were found to contain Sudan I and IV residues.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30104 - Pharmacology and pharmacy

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF15_003%2F0000465" target="_blank" >EF15_003/0000465: Vytvoření expertního týmu pro pokročilý výzkum v separačních vědách</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    310

  • Číslo periodika v rámci svazku

    April

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    125963

  • Kód UT WoS článku

    000505957800090

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85076255474