Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Predicting the Angle of Internal Friction from Simple Dynamic Consolidation Using Lactose Grades as Model

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11160%2F20%3A10417797" target="_blank" >RIV/00216208:11160/20:10417797 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216305:26310/20:PU139702

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=RxFYmvrSf9" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=RxFYmvrSf9</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s12247-019-09387-3" target="_blank" >10.1007/s12247-019-09387-3</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Predicting the Angle of Internal Friction from Simple Dynamic Consolidation Using Lactose Grades as Model

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Purpose Powder flow and packing behavior are among other factors determined by particle friction, which is traditionally measured in shear cells as the angle of internal friction (AIF). Considering that an AIF at a normal stress should be comparable to friction during tapping consolidation, this work aims at whether dynamic consolidation under gravity can be used to estimate an AIF. Methods Powder consolidation by controlled tapping was studied for seven commercially available types of lactose. A porosity factor was determined, and values were compared with the AIF obtained from Jenike shear cell measurements. Results Plotting porosity factor vs. number of applied taps provided an estimated angle of internal friction (AIF(E)) that was obtained from the slope of a linear relationship. A significant linear correlation (r = 0.825; p = 0.0223) was evidenced between AIF(E) and those AIF(J) estimated from linearized yield locus measurements of using the Jenike shear cell. Conclusions The good linear correlation between the angle of internal friction estimated from dynamic powder consolidation and the internal friction obtained by a shear cell is of high practical relevance. The latter shear cell behavior is only occasionally studied in the pharmaceutical industry, whereas dynamic powder tapping is a standard analysis.

  • Název v anglickém jazyce

    Predicting the Angle of Internal Friction from Simple Dynamic Consolidation Using Lactose Grades as Model

  • Popis výsledku anglicky

    Purpose Powder flow and packing behavior are among other factors determined by particle friction, which is traditionally measured in shear cells as the angle of internal friction (AIF). Considering that an AIF at a normal stress should be comparable to friction during tapping consolidation, this work aims at whether dynamic consolidation under gravity can be used to estimate an AIF. Methods Powder consolidation by controlled tapping was studied for seven commercially available types of lactose. A porosity factor was determined, and values were compared with the AIF obtained from Jenike shear cell measurements. Results Plotting porosity factor vs. number of applied taps provided an estimated angle of internal friction (AIF(E)) that was obtained from the slope of a linear relationship. A significant linear correlation (r = 0.825; p = 0.0223) was evidenced between AIF(E) and those AIF(J) estimated from linearized yield locus measurements of using the Jenike shear cell. Conclusions The good linear correlation between the angle of internal friction estimated from dynamic powder consolidation and the internal friction obtained by a shear cell is of high practical relevance. The latter shear cell behavior is only occasionally studied in the pharmaceutical industry, whereas dynamic powder tapping is a standard analysis.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30104 - Pharmacology and pharmacy

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1211" target="_blank" >LO1211: Centrum materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Pharmaceutical Innovation

  • ISSN

    1872-5120

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    15

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    380-391

  • Kód UT WoS článku

    000560488800009

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85073808220