Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Green Solvents in the Extraction of Bioactive Compounds from Dried Apple Cultivars

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11160%2F23%3A10466341" target="_blank" >RIV/00216208:11160/23:10466341 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=P_zs2Ln99_" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=P_zs2Ln99_</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/foods12040893" target="_blank" >10.3390/foods12040893</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Green Solvents in the Extraction of Bioactive Compounds from Dried Apple Cultivars

  • Popis výsledku v původním jazyce

    New extraction protocols, gas-expanded liquid extraction (GXLE), and ultrasound extraction (UE) have been optimized with an emphasis on using green solvents and maximizing the extraction of 14 selected phenolic compounds, including flavonoid-based compounds and phenolic acids from dried apples. The design of the experiments&apos; approach was applied to optimize the main extraction parameters. Fine tuning included optimization of the flow rate in GXLE and the extraction time for GXLE and UE. Optimized GXLE was carried out with CO2-ethanol-water (34/53.8/12.2; v/v/v) at a flow rate of 3 mL/min at a temperature of 75 degrees C and pressure of 120 bar for 30 min. UE with ethanol-water 26/74 (v/v) lasted for 10 min at 70 degrees C. Both methods differed in solvent consumption and sample throughput, while providing a comparable total phenolic content of 2442 mu g / g with an RSD &lt; 10% and 2226 mu g / g with RSD &lt; 6%, for GXLE and UE, respectively. Both methods were used in determining the phenolic compounds in five apple cultivars, &apos;Angold&apos;, &apos;Artiga&apos;, &apos;Golden Delicious&apos;, &apos;Meteor&apos;, and &apos;Topaz&apos;. Phenolic profiles were plotted with chlorogenic acid, catechin, epicatechin, hirsutrin, phloridzin, and guaiaverin as the main components. Statistical evaluation, including pair t-test, Bland-Altman test, and linear regression did not reveal any differences between UE and GXLE results.

  • Název v anglickém jazyce

    Green Solvents in the Extraction of Bioactive Compounds from Dried Apple Cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    New extraction protocols, gas-expanded liquid extraction (GXLE), and ultrasound extraction (UE) have been optimized with an emphasis on using green solvents and maximizing the extraction of 14 selected phenolic compounds, including flavonoid-based compounds and phenolic acids from dried apples. The design of the experiments&apos; approach was applied to optimize the main extraction parameters. Fine tuning included optimization of the flow rate in GXLE and the extraction time for GXLE and UE. Optimized GXLE was carried out with CO2-ethanol-water (34/53.8/12.2; v/v/v) at a flow rate of 3 mL/min at a temperature of 75 degrees C and pressure of 120 bar for 30 min. UE with ethanol-water 26/74 (v/v) lasted for 10 min at 70 degrees C. Both methods differed in solvent consumption and sample throughput, while providing a comparable total phenolic content of 2442 mu g / g with an RSD &lt; 10% and 2226 mu g / g with RSD &lt; 6%, for GXLE and UE, respectively. Both methods were used in determining the phenolic compounds in five apple cultivars, &apos;Angold&apos;, &apos;Artiga&apos;, &apos;Golden Delicious&apos;, &apos;Meteor&apos;, and &apos;Topaz&apos;. Phenolic profiles were plotted with chlorogenic acid, catechin, epicatechin, hirsutrin, phloridzin, and guaiaverin as the main components. Statistical evaluation, including pair t-test, Bland-Altman test, and linear regression did not reveal any differences between UE and GXLE results.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30104 - Pharmacology and pharmacy

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF15_003%2F0000465" target="_blank" >EF15_003/0000465: Vytvoření expertního týmu pro pokročilý výzkum v separačních vědách</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Foods

  • ISSN

    2304-8158

  • e-ISSN

    2304-8158

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    893

  • Kód UT WoS článku

    000939025100001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85148877092