Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Francie a cukrovarnický průmysl v 21. století

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11210%2F22%3A10453876" target="_blank" >RIV/00216208:11210/22:10453876 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=jDruowJfhe" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=jDruowJfhe</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Francie a cukrovarnický průmysl v 21. století

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek si klade za cíl stručně představit cestu Francie k pozici světového top producenta řepného cukru. Text hledá odpověď na to, jaký je vývoj francouzského cukrovarnického průmyslu, a to zejména v posledních letech. Cestu mezi přední výrobce řepného cukru si Francie klestí od počátku 19. stol. Po průmyslové revoluci byla pro zemi zásadní 50. a 60. léta 20. stol., kdy vznikly významné cukrovarnické instituce. Přestože je Francie momentálně stále jedním z největších producentů řepného cukru na světě, prohlubující se krize evropského řepařského a cukrovarnického průmyslu s počátky v roce 2017 se jí nevyhnula. Země tak v důsledku čelí uzavírání cukrovarů či snižování plochy řepných polí. Naopak pozitivní tendence je patrná ve snahách posílit sektor produkce řepného biocukru, v němž oproti jiným evropským zemím Francie zaostává.

  • Název v anglickém jazyce

    France and Sugar Industry in 21st Century

  • Popis výsledku anglicky

    The article aims to briefly present France&apos;s path to becoming the world&apos;s top beet sugar producer. The text seeks an answer to the development of the French sugar industry, especially in recent years. France has been making its way among the leading beet sugar producers since the beginning of the 19th century. After the Industrial Revolution, the 1950s and 1960s were crucial for the country, when sugar institutions were established. Although France is currently still one of the largest producers of beet sugar in the world, the deepening crisis of the European beet and sugar industry, which began in 2017, has not left it unscathed. As a result the country faces the closure of sugar factories or a reduction in the number of beet fields. On the contrary, a positive trend is evident in the efforts to strengthen the organic beet sugar production sector, in which France lags behind other European countries.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40100 - Agriculture, Forestry, and Fisheries

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

    1805-9708

  • Svazek periodika

    138

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    412-418

  • Kód UT WoS článku

    000900260700005

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85143791310