Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chuť: produkt percepčních iluzí a výsledek celoživotního učení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11240%2F19%3A10397549" target="_blank" >RIV/00216208:11240/19:10397549 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Chuť: produkt percepčních iluzí a výsledek celoživotního učení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kapitola se zabývá problematikou vzniku chuťového vjemu z hlediska neuropsychologie.

  • Název v anglickém jazyce

    Flavour: a product of perception illusions and result of lifelong learning

  • Popis výsledku anglicky

    This book is a contribution to the field of sensory studies. Focused on perception, it asks what sensory cognition is and investigates how sensory inputs relate to human condition, what constitutes the relation between social and biological modes of perception, and how perceptual hierarchies define their respective cultures. Comprising studies by anthropologists, historians, philosophers, and behavioural scientists, the volume covers a wide scope of questions pertaining to the issue of perception, and provides an introduction into anthropology of the senses for Czech readers. The anthropological section is focused on sensory anthropology. While Halbich explores the development of sensory anthropology as a discipline, Pokorný reflects upon cultural contexts of tactility and Havlíček investigates olfactory cosmologies. The philosophically oriented texts tackle a general problem of perception from a number of perspectives. The introductory study by Horský revolves around the notion of cultural a priori, inspired by Cassirer&apos;s philosophy of culture. It is followed by Pokorný&apos;s exploration of the same problem approached from competing perspectives of enactive and embodied theories of perception. Based on analyses of Malebranche&apos;s, Leibnitz&apos;s and Komensky&apos;s ideas, Bojda&apos;s historical and philosophical study investigates the relation between perception and a conceptual (cultural, a priori) structure of consciousness. Benyovzsky&apos;s study of Goethe, a pivotal philosophical text of the present volume, explores the deep relation between our sensory experience and our uncovering of the world as such. The book further includes two neuro-behavioural studies on olfactory memory and multimodal integration of perception by Martinec Nováková, which bring a more empirical scientific position to our discussion and enhance the interdisciplinary character of the volume.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50101 - Psychology (including human - machine relations)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Antropologie smyslů

  • ISBN

    978-80-7476-162-1

  • Počet stran výsledku

    18

  • Strana od-do

    113-130

  • Počet stran knihy

    263

  • Název nakladatele

    Togga

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly