Determination of phthalate sum in fatty food by gas chromatography
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F11%3A10069898" target="_blank" >RIV/00216208:11310/11:10069898 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.06.045" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.06.045</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.06.045" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2010.06.045</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of phthalate sum in fatty food by gas chromatography
Popis výsledku v původním jazyce
Presented method for determination of sum of phthalates is based on their alkaline hydrolysis to phthalic acid at 80oC for 20h, followed by the selective extraction of lipophilic interferents from acidi?ed hydro- lysate at pH 1 with n-hexane. Phthalic acid is derivatized to dimethyl hthalate (DMP) with diazomethane in aqueous-chloroform two-phase system. Resulting DMP is absorbed in chloroform and determined by GC-FID. Method calibration resulted in LOD and LOQ of 0.4 (2.1) and 1.2 (6.2)ug/g(nmol/g) DMP,respectively. Real samples of Baltic herring and cod?sh, butter, pork, goose and duck fats, sun?ower, olive, rapeseed and linseed oils were analysed and the background corrected total phthalates content was found in the range from not detected level induck fat to 12.5 (64.3)g/g (nmol/g) in butter,respectively.
Název v anglickém jazyce
Determination of phthalate sum in fatty food by gas chromatography
Popis výsledku anglicky
Presented method for determination of sum of phthalates is based on their alkaline hydrolysis to phthalic acid at 80oC for 20h, followed by the selective extraction of lipophilic interferents from acidi?ed hydro- lysate at pH 1 with n-hexane. Phthalic acid is derivatized to dimethyl hthalate (DMP) with diazomethane in aqueous-chloroform two-phase system. Resulting DMP is absorbed in chloroform and determined by GC-FID. Method calibration resulted in LOD and LOQ of 0.4 (2.1) and 1.2 (6.2)ug/g(nmol/g) DMP,respectively. Real samples of Baltic herring and cod?sh, butter, pork, goose and duck fats, sun?ower, olive, rapeseed and linseed oils were analysed and the background corrected total phthalates content was found in the range from not detected level induck fat to 12.5 (64.3)g/g (nmol/g) in butter,respectively.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
2011
Číslo periodika v rámci svazku
124
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
392-395
Kód UT WoS článku
000282500000056
EID výsledku v databázi Scopus
—