Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of phthalate sum in fatty food by gas chromatography

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F11%3A10069898" target="_blank" >RIV/00216208:11310/11:10069898 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.06.045" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.06.045</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.06.045" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2010.06.045</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of phthalate sum in fatty food by gas chromatography

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Presented method for determination of sum of phthalates is based on their alkaline hydrolysis to phthalic acid at 80oC for 20h, followed by the selective extraction of lipophilic interferents from acidi?ed hydro- lysate at pH 1 with n-hexane. Phthalic acid is derivatized to dimethyl hthalate (DMP) with diazomethane in aqueous-chloroform two-phase system. Resulting DMP is absorbed in chloroform and determined by GC-FID. Method calibration resulted in LOD and LOQ of 0.4 (2.1) and 1.2 (6.2)ug/g(nmol/g) DMP,respectively. Real samples of Baltic herring and cod?sh, butter, pork, goose and duck fats, sun?ower, olive, rapeseed and linseed oils were analysed and the background corrected total phthalates content was found in the range from not detected level induck fat to 12.5 (64.3)g/g (nmol/g) in butter,respectively.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of phthalate sum in fatty food by gas chromatography

  • Popis výsledku anglicky

    Presented method for determination of sum of phthalates is based on their alkaline hydrolysis to phthalic acid at 80oC for 20h, followed by the selective extraction of lipophilic interferents from acidi?ed hydro- lysate at pH 1 with n-hexane. Phthalic acid is derivatized to dimethyl hthalate (DMP) with diazomethane in aqueous-chloroform two-phase system. Resulting DMP is absorbed in chloroform and determined by GC-FID. Method calibration resulted in LOD and LOQ of 0.4 (2.1) and 1.2 (6.2)ug/g(nmol/g) DMP,respectively. Real samples of Baltic herring and cod?sh, butter, pork, goose and duck fats, sun?ower, olive, rapeseed and linseed oils were analysed and the background corrected total phthalates content was found in the range from not detected level induck fat to 12.5 (64.3)g/g (nmol/g) in butter,respectively.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2011

  • Číslo periodika v rámci svazku

    124

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    392-395

  • Kód UT WoS článku

    000282500000056

  • EID výsledku v databázi Scopus