Biotransformation of (1S)-2-Carene and (1S)-3-Carene by Picea abies Suspension Culture
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F11%3A10114734" target="_blank" >RIV/00216208:11310/11:10114734 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61389030:_____/11:00369831 RIV/61388963:_____/11:00369831
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules161210541" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.3390/molecules161210541</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules161210541" target="_blank" >10.3390/molecules161210541</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Biotransformation of (1S)-2-Carene and (1S)-3-Carene by Picea abies Suspension Culture
Popis výsledku v původním jazyce
Biotransformation of (1S)-2-carene and (1S)-3-carene by Picea abies suspension culture led to the formation of oxygenated products. (1S)-2-Carene was transformed slowly and the final product was identified as (1S)-2-caren-4-one. On the other hand, the transformation of (1S)-3-carene was rapid and finally led to the formation of (1S)-3-caren-5-one and (1S)-2-caren-4-one as equally abundant major products. The time-course of the reaction indicates that some products abundant at the beginning of the reaction (e. g. (1S, 3S, 4R)-3,4-epoxycarane and (1R)-p-mentha-1(7), 2-dien-8-ol) were consumed by a subsequent transformations. Thus, a precise selection of the biotransformation time may be used for a production of specific compounds.
Název v anglickém jazyce
Biotransformation of (1S)-2-Carene and (1S)-3-Carene by Picea abies Suspension Culture
Popis výsledku anglicky
Biotransformation of (1S)-2-carene and (1S)-3-carene by Picea abies suspension culture led to the formation of oxygenated products. (1S)-2-Carene was transformed slowly and the final product was identified as (1S)-2-caren-4-one. On the other hand, the transformation of (1S)-3-carene was rapid and finally led to the formation of (1S)-3-caren-5-one and (1S)-2-caren-4-one as equally abundant major products. The time-course of the reaction indicates that some products abundant at the beginning of the reaction (e. g. (1S, 3S, 4R)-3,4-epoxycarane and (1R)-p-mentha-1(7), 2-dien-8-ol) were consumed by a subsequent transformations. Thus, a precise selection of the biotransformation time may be used for a production of specific compounds.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Molecules
ISSN
1420-3049
e-ISSN
—
Svazek periodika
16
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CH - Švýcarská konfederace
Počet stran výsledku
15
Strana od-do
10541-10555
Kód UT WoS článku
000298411200054
EID výsledku v databázi Scopus
—