KONCENTRACE AEROSOLU V KUŘÁCKÝCH A NEKUŘÁCKÝCH SEKCÍCH RESTAURACÍ A BARŮ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F12%3A10132831" target="_blank" >RIV/00216208:11310/12:10132831 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
KONCENTRACE AEROSOLU V KUŘÁCKÝCH A NEKUŘÁCKÝCH SEKCÍCH RESTAURACÍ A BARŮ
Popis výsledku v původním jazyce
Měření koncentrace aerosolu frakce PM2,5 pomocí nefelometru Dust-Trak bylo provedeno v 57 objektech s různě oddělenými prostory pro kuřáky a nekuřáky a v 10 objektech nekuřáckých. Celkem bylo uskutečněno 110 měření (100 v objektech stavebně oddělených a10 v nekuřáckých). Objekty s oddělenými prostory byly rozděleny na 3 typy podle uspořádání kuřáckých a nekuřáckých sekcí: (i) úplné stavební oddělení, (ii) oddělení přepážkou a (iii) sekce v jedné místnosti. Měření probíhalo ve čtyřech fázích. Venku předrestaurací, uvnitř v kuřácké sekci, v nekuřácké sekci a opět venku před restaurací. Největší rozdíl koncentrací PM2,5 mezi kuřáckou a nekuřáckou sekcí představují objekty s úplným oddělením prostor. Koncentrace v kuřácké sekci byla v těchto objektech průměrně 2,5x vyšší oproti nekuřácké sekci a asi 15x vyšší než venku. U částečně oddělených sekcí byla koncentrace v kuřácké sekci 1,7x vyšší než v nekuřácké a asi 14x vyšší než venku. U neoddělených sekcí nebyl mezi kuřáckou a nekuřáckou č
Název v anglickém jazyce
concentrat ion of aerosol in smoking and non-smoking sections of restaurants and bars
Popis výsledku anglicky
Altogether 110 measurements in 57 venues with smoking and nonsmoking sections and 10 completely non-smoking premises were performed. A fast responding nephelometer DustTrak was used to monitor PM2.5. Each sample was taken in four microenvironments: (i) outdoors in front of the particular restaurant, (ii) indoors in the smoking section, (iii) indoors in the non-smoking section and (iv) again outdoors. The venues were divided into 3 groups according to the type of separation of the smoking and non-smokingsections. The highest difference in the PM2.5 levels between the smoking and smoke-free sections were found in restaurants with their complete separation. The smoking section had 2.5 times higher concentrations than the non-smoking one. The difference between the smoking section and the outdoor microenvironment was approximately 15 times. In the partially separated sections the difference between the smoking and non-smoking sections was 1.7 times with the smoking section having 15 times
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
DI - Znečištění a kontrola vzduchu
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08077" target="_blank" >2B08077: Charakteristika zdrojů znečištění ovzduší ve vnitřním prostředí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Ochrana ovzduší
ISSN
1211-0337
e-ISSN
—
Svazek periodika
2012
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
19-25
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—