Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

KONCENTRACE AEROSOLU V KUŘÁCKÝCH A NEKUŘÁCKÝCH SEKCÍCH RESTAURACÍ A BARŮ

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F12%3A10132831" target="_blank" >RIV/00216208:11310/12:10132831 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    KONCENTRACE AEROSOLU V KUŘÁCKÝCH A NEKUŘÁCKÝCH SEKCÍCH RESTAURACÍ A BARŮ

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Měření koncentrace aerosolu frakce PM2,5 pomocí nefelometru Dust-Trak bylo provedeno v 57 objektech s různě oddělenými prostory pro kuřáky a nekuřáky a v 10 objektech nekuřáckých. Celkem bylo uskutečněno 110 měření (100 v objektech stavebně oddělených a10 v nekuřáckých). Objekty s oddělenými prostory byly rozděleny na 3 typy podle uspořádání kuřáckých a nekuřáckých sekcí: (i) úplné stavební oddělení, (ii) oddělení přepážkou a (iii) sekce v jedné místnosti. Měření probíhalo ve čtyřech fázích. Venku předrestaurací, uvnitř v kuřácké sekci, v nekuřácké sekci a opět venku před restaurací. Největší rozdíl koncentrací PM2,5 mezi kuřáckou a nekuřáckou sekcí představují objekty s úplným oddělením prostor. Koncentrace v kuřácké sekci byla v těchto objektech průměrně 2,5x vyšší oproti nekuřácké sekci a asi 15x vyšší než venku. U částečně oddělených sekcí byla koncentrace v kuřácké sekci 1,7x vyšší než v nekuřácké a asi 14x vyšší než venku. U neoddělených sekcí nebyl mezi kuřáckou a nekuřáckou č

  • Název v anglickém jazyce

    concentrat ion of aerosol in smoking and non-smoking sections of restaurants and bars

  • Popis výsledku anglicky

    Altogether 110 measurements in 57 venues with smoking and nonsmoking sections and 10 completely non-smoking premises were performed. A fast responding nephelometer DustTrak was used to monitor PM2.5. Each sample was taken in four microenvironments: (i) outdoors in front of the particular restaurant, (ii) indoors in the smoking section, (iii) indoors in the non-smoking section and (iv) again outdoors. The venues were divided into 3 groups according to the type of separation of the smoking and non-smokingsections. The highest difference in the PM2.5 levels between the smoking and smoke-free sections were found in restaurants with their complete separation. The smoking section had 2.5 times higher concentrations than the non-smoking one. The difference between the smoking section and the outdoor microenvironment was approximately 15 times. In the partially separated sections the difference between the smoking and non-smoking sections was 1.7 times with the smoking section having 15 times

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    DI - Znečištění a kontrola vzduchu

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08077" target="_blank" >2B08077: Charakteristika zdrojů znečištění ovzduší ve vnitřním prostředí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Ochrana ovzduší

  • ISSN

    1211-0337

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2012

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    19-25

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus