Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Changes in the Distribution of Gastronomic Services in the City Centre

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F20%3A10404384" target="_blank" >RIV/00216208:11310/20:10404384 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1007/978-3-030-34492-4_7" target="_blank" >https://doi.org/10.1007/978-3-030-34492-4_7</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/978-3-030-34492-4_7" target="_blank" >10.1007/978-3-030-34492-4_7</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Changes in the Distribution of Gastronomic Services in the City Centre

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This chapter underlines the key role of a city centre in urban space gastronomy. It offers a four-step perspective, ranging from urban to local. First, the example of Saint Petersburg (Russia) shows that gastronomy reflects the major phases of urban growth. Here, eating establishments are used as a proxy for the city centre. Second, the example of Warsaw&apos;s Śródmieście district in Poland indicates the constant growth in catering services in this central borough since 1994. Using density analysis, it shows gastronomy hotspots in the centre of the city. Next, the case of Kraków (Poland) focuses on the centre of a historical tourist city, where there has been both quantitative growth in the number of eating establishments and a change in their distribution. The last examples offer a local perspective, specifically they concern the district of Żoliborz in Warsaw, Poland, and the neighbourhood of Podskalí in Prague, the Czech Republic, which are near the city centre.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in the Distribution of Gastronomic Services in the City Centre

  • Popis výsledku anglicky

    This chapter underlines the key role of a city centre in urban space gastronomy. It offers a four-step perspective, ranging from urban to local. First, the example of Saint Petersburg (Russia) shows that gastronomy reflects the major phases of urban growth. Here, eating establishments are used as a proxy for the city centre. Second, the example of Warsaw&apos;s Śródmieście district in Poland indicates the constant growth in catering services in this central borough since 1994. Using density analysis, it shows gastronomy hotspots in the centre of the city. Next, the case of Kraków (Poland) focuses on the centre of a historical tourist city, where there has been both quantitative growth in the number of eating establishments and a change in their distribution. The last examples offer a local perspective, specifically they concern the district of Żoliborz in Warsaw, Poland, and the neighbourhood of Podskalí in Prague, the Czech Republic, which are near the city centre.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50701 - Cultural and economic geography

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Gastronomy and Urban Space. Changes and Challenges in Geographical Perspective

  • ISBN

    978-3-030-34491-7

  • Počet stran výsledku

    23

  • Strana od-do

    159-181

  • Počet stran knihy

    345

  • Název nakladatele

    Springer

  • Místo vydání

    Cham

  • Kód UT WoS kapitoly