Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of solvent and ions on the structure and dynamics of a hyaluronan molecule

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F20%3A10421327" target="_blank" >RIV/00216208:11310/20:10421327 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/20:63526104

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=8sxsmvIctz" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=8sxsmvIctz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.115919" target="_blank" >10.1016/j.carbpol.2020.115919</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of solvent and ions on the structure and dynamics of a hyaluronan molecule

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hyaluronic acid (hyaluronan, HA) is a negatively charged polysaccharide forming highly swollen random coils in aqueous solutions. Their size decreases along with growing salt concentration, but the mechanism of this phenomenon remains unclear. We carry out molecular-dynamics simulations of a 48-monosaccharide HA oligomer in varying salt concentration and temperature. They identify the interaction points of Na+ ions with the HA chain and reveal their influence on the HA solvation-shell structure. The salt-dependent variation of the molecular size does not consist in the distribution of the dihedral angles of the glycosidic connections but is driven by the random flips of individual dihedral angles, which cause the formation of temporary hairpin-like structures effectively shortening the chain. They are induced by the frequency of cation-chain interactions that grow with the salt concentration, but is reduced by the simultaneous decrease of ions&apos; activities. This leads to an anomalous random-coil shrinkage at 0.6 M salt concentration.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of solvent and ions on the structure and dynamics of a hyaluronan molecule

  • Popis výsledku anglicky

    Hyaluronic acid (hyaluronan, HA) is a negatively charged polysaccharide forming highly swollen random coils in aqueous solutions. Their size decreases along with growing salt concentration, but the mechanism of this phenomenon remains unclear. We carry out molecular-dynamics simulations of a 48-monosaccharide HA oligomer in varying salt concentration and temperature. They identify the interaction points of Na+ ions with the HA chain and reveal their influence on the HA solvation-shell structure. The salt-dependent variation of the molecular size does not consist in the distribution of the dihedral angles of the glycosidic connections but is driven by the random flips of individual dihedral angles, which cause the formation of temporary hairpin-like structures effectively shortening the chain. They are induced by the frequency of cation-chain interactions that grow with the salt concentration, but is reduced by the simultaneous decrease of ions&apos; activities. This leads to an anomalous random-coil shrinkage at 0.6 M salt concentration.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10404 - Polymer science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GBP208%2F12%2FG016" target="_blank" >GBP208/12/G016: Řízení struktury a funkce biomolekul na molekulové úrovni: souhra teorie a experimentu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Carbohydrate Polymers

  • ISSN

    0144-8617

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    234

  • Číslo periodika v rámci svazku

    April

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    115919

  • Kód UT WoS článku

    000513917300042

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85078672217