Effect of solvent and ions on the structure and dynamics of a hyaluronan molecule
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F20%3A10421327" target="_blank" >RIV/00216208:11310/20:10421327 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28110/20:63526104
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=8sxsmvIctz" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=8sxsmvIctz</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.115919" target="_blank" >10.1016/j.carbpol.2020.115919</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of solvent and ions on the structure and dynamics of a hyaluronan molecule
Popis výsledku v původním jazyce
Hyaluronic acid (hyaluronan, HA) is a negatively charged polysaccharide forming highly swollen random coils in aqueous solutions. Their size decreases along with growing salt concentration, but the mechanism of this phenomenon remains unclear. We carry out molecular-dynamics simulations of a 48-monosaccharide HA oligomer in varying salt concentration and temperature. They identify the interaction points of Na+ ions with the HA chain and reveal their influence on the HA solvation-shell structure. The salt-dependent variation of the molecular size does not consist in the distribution of the dihedral angles of the glycosidic connections but is driven by the random flips of individual dihedral angles, which cause the formation of temporary hairpin-like structures effectively shortening the chain. They are induced by the frequency of cation-chain interactions that grow with the salt concentration, but is reduced by the simultaneous decrease of ions' activities. This leads to an anomalous random-coil shrinkage at 0.6 M salt concentration.
Název v anglickém jazyce
Effect of solvent and ions on the structure and dynamics of a hyaluronan molecule
Popis výsledku anglicky
Hyaluronic acid (hyaluronan, HA) is a negatively charged polysaccharide forming highly swollen random coils in aqueous solutions. Their size decreases along with growing salt concentration, but the mechanism of this phenomenon remains unclear. We carry out molecular-dynamics simulations of a 48-monosaccharide HA oligomer in varying salt concentration and temperature. They identify the interaction points of Na+ ions with the HA chain and reveal their influence on the HA solvation-shell structure. The salt-dependent variation of the molecular size does not consist in the distribution of the dihedral angles of the glycosidic connections but is driven by the random flips of individual dihedral angles, which cause the formation of temporary hairpin-like structures effectively shortening the chain. They are induced by the frequency of cation-chain interactions that grow with the salt concentration, but is reduced by the simultaneous decrease of ions' activities. This leads to an anomalous random-coil shrinkage at 0.6 M salt concentration.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10404 - Polymer science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GBP208%2F12%2FG016" target="_blank" >GBP208/12/G016: Řízení struktury a funkce biomolekul na molekulové úrovni: souhra teorie a experimentu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Carbohydrate Polymers
ISSN
0144-8617
e-ISSN
—
Svazek periodika
234
Číslo periodika v rámci svazku
April
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
115919
Kód UT WoS článku
000513917300042
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85078672217