Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Simultaneous detection and quantification of two European anglerfishes by novel genomic primer

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F23%3A10453733" target="_blank" >RIV/00216208:11310/23:10453733 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/22:43925110 RIV/00027022:_____/22:N0000070

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=vtqhXXw8PO" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=vtqhXXw8PO</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2022.104992" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2022.104992</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Simultaneous detection and quantification of two European anglerfishes by novel genomic primer

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Globalisation has led to increased trade and consumption of fish worldwide. As international trade and con-sumption of fish increases, so does the likelihood of fish being adulterated. It is often an illegal exchange of species where a cheaper species is substituted for a more expensive and rarer one. In Europe, the anglerfish (Lophius piscatorius) is often traded as the rarer, more popular black-bellied anglerfish (Lophius budegassa). To improve our ability to monitor and detect adulterants in these fish species, we developed a real-time PCR assay that allows for the simultaneous detection and quantification of L. piscatorius and L. budegassa. The newly designed primers target the second intron of the genomic gene parvalbumin. The proposed methodology shows good robustness, efficiency and high specificity. Of the 47 species tested, only Lophius species were amplified. Their differentiation is possible by analysing melting curves with an average Tm of 70.1 °C for L. piscatorius and 75.3 °C for L. budegassa, respectively. The detection limit for both species was 0.050 ng/μl. The assay also provides a tool to quantify parvalbumin in European anglerfish. The findings point to the use of the method proposed as a potential tool in forensic investigations to prevent illegal species substitutions, mislabeling, and food fraud.

  • Název v anglickém jazyce

    Simultaneous detection and quantification of two European anglerfishes by novel genomic primer

  • Popis výsledku anglicky

    Globalisation has led to increased trade and consumption of fish worldwide. As international trade and con-sumption of fish increases, so does the likelihood of fish being adulterated. It is often an illegal exchange of species where a cheaper species is substituted for a more expensive and rarer one. In Europe, the anglerfish (Lophius piscatorius) is often traded as the rarer, more popular black-bellied anglerfish (Lophius budegassa). To improve our ability to monitor and detect adulterants in these fish species, we developed a real-time PCR assay that allows for the simultaneous detection and quantification of L. piscatorius and L. budegassa. The newly designed primers target the second intron of the genomic gene parvalbumin. The proposed methodology shows good robustness, efficiency and high specificity. Of the 47 species tested, only Lophius species were amplified. Their differentiation is possible by analysing melting curves with an average Tm of 70.1 °C for L. piscatorius and 75.3 °C for L. budegassa, respectively. The detection limit for both species was 0.050 ng/μl. The assay also provides a tool to quantify parvalbumin in European anglerfish. The findings point to the use of the method proposed as a potential tool in forensic investigations to prevent illegal species substitutions, mislabeling, and food fraud.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10613 - Zoology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910231" target="_blank" >QK1910231: Nové přístupy k průkazu falšování rybího masa pomocí genomové DNA</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Composition and Analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

    1096-0481

  • Svazek periodika

    115

  • Číslo periodika v rámci svazku

    January

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    104992

  • Kód UT WoS článku

    000882031000006

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85145862660