The role of vital dietary biomolecules in eco-evo-devo dynamics
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11310%2F23%3A10453950" target="_blank" >RIV/00216208:11310/23:10453950 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=NRp7SmLx89" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=NRp7SmLx89</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.tree.2022.08.010" target="_blank" >10.1016/j.tree.2022.08.010</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The role of vital dietary biomolecules in eco-evo-devo dynamics
Popis výsledku v původním jazyce
The physiological dependence of animals on dietary intake of vitamins, amino acids, and fatty acids is ubiquitous. Sharp differences in the availability of these vital dietary biomolecules among different resources mean that consumers must adopt a range of strategies to meet their physiological needs. We review the emerging work on omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids, focusing predominantly on predator-prey interactions, to illustrate that trade-off between capacities to consume resources rich in vital biomolecules and internal synthesis capacity drives differences in phenotype and fitness of consumers. This can then feedback to impact ecosystem functioning. We outline how focus on vital dietary biomolecules in eco-eco-devo dynamics can improve our understanding of anthropogenic changes across multiple levels of biological organization.
Název v anglickém jazyce
The role of vital dietary biomolecules in eco-evo-devo dynamics
Popis výsledku anglicky
The physiological dependence of animals on dietary intake of vitamins, amino acids, and fatty acids is ubiquitous. Sharp differences in the availability of these vital dietary biomolecules among different resources mean that consumers must adopt a range of strategies to meet their physiological needs. We review the emerging work on omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids, focusing predominantly on predator-prey interactions, to illustrate that trade-off between capacities to consume resources rich in vital biomolecules and internal synthesis capacity drives differences in phenotype and fitness of consumers. This can then feedback to impact ecosystem functioning. We outline how focus on vital dietary biomolecules in eco-eco-devo dynamics can improve our understanding of anthropogenic changes across multiple levels of biological organization.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10613 - Zoology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA20-28135S" target="_blank" >GA20-28135S: Faktory ovlivňující buněčné složení mozku paprskoploutvých ryb: Implikace pro evoluci procesní kapacity mozku obratlovců</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Trends in Ecology & Evolution
ISSN
0169-5347
e-ISSN
1872-8383
Svazek periodika
38
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
72-84
Kód UT WoS článku
000953940800001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85139032017