Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bacterial diversity and abundance of a creek valley sites reflected soil pH and season

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11320%2F15%3A10313839" target="_blank" >RIV/00216208:11320/15:10313839 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60077344:_____/15:00444511

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1515/biol-2015-0007" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1515/biol-2015-0007</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1515/biol-2015-0007" target="_blank" >10.1515/biol-2015-0007</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Bacterial diversity and abundance of a creek valley sites reflected soil pH and season

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of environmental factors on bacterial and actinobacterial communities was assessed to predict microbial community structure in natural gradients. Bacterial and actinobacterial communities were studied at four sites differing in vegetation andwater regime: creek sediment, wet meadow, dry meadow and deciduous forest located in a shallow valley. The vegetation structure was assessed by phytocoenological releves. T-RFLP and quantitative PCR were used to determine community composition and abundances. Significant relationships between bacterial community structure and selected soil traits at sites located relatively close to each other (within 200 m) were demonstrated. Both the quantity and structure of bacterial communities were significantly influenced by organic matter content, soil moisture and pH. Bacterial diversity was higher in summer, while that of actinobacteria increased in winter. The Simpson's evenness E was significantly correlated with soil organic matter content.

  • Název v anglickém jazyce

    Bacterial diversity and abundance of a creek valley sites reflected soil pH and season

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of environmental factors on bacterial and actinobacterial communities was assessed to predict microbial community structure in natural gradients. Bacterial and actinobacterial communities were studied at four sites differing in vegetation andwater regime: creek sediment, wet meadow, dry meadow and deciduous forest located in a shallow valley. The vegetation structure was assessed by phytocoenological releves. T-RFLP and quantitative PCR were used to determine community composition and abundances. Significant relationships between bacterial community structure and selected soil traits at sites located relatively close to each other (within 200 m) were demonstrated. Both the quantity and structure of bacterial communities were significantly influenced by organic matter content, soil moisture and pH. Bacterial diversity was higher in summer, while that of actinobacteria increased in winter. The Simpson's evenness E was significantly correlated with soil organic matter content.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EH - Ekologie – společenstva

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Open Life Sciences [online]

  • ISSN

    2391-5412

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    61-70

  • Kód UT WoS článku

    000354077300007

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84922576824