Nutriční zvyklosti a preference potravin u osob s rozdílnou dobou míšní léze
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11510%2F21%3A10428133" target="_blank" >RIV/00216208:11510/21:10428133 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=NivIfHOvWK" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=NivIfHOvWK</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční zvyklosti a preference potravin u osob s rozdílnou dobou míšní léze
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo zhodnocení nutričních zvyklostí a preference potravin u osob s rozdílnou dobou míšní léze (spinal cord injury, SCI). Do studie bylo zařazeno celkem 36 probandů s traumatickou míšní lézí ve věku 18 - 55 let (n1 = 16 mužů, léze C4 - L2, doba léze 3 - 5 let; n2 = 20 mužů, léze C5 - L1, doba léze od 5 let a více). K hodnocení nutričních zvyklostí byl použit food - frekvenční dotazník k programu SURVEY (hodnocení velikosti porcí konzumovaných potravin a četnost konzumace různých potravinových skupin. Při porovnání nutričních zvyklostí jsme u jedinců s kratší dobou míšní léze zaznamenali významně větší velikosti konzumovaných porcí mléčných výrobků a masných výrobků. Naproti tomu probandi s delší dobou míšní léze (n2) významně častěji preferovali ve svém jídelníčku především zeleninu, ovoce, mléčné výrobky, maso, cukr a sladkosti.
Název v anglickém jazyce
Nutrition habits and preferences in people with various time from spinal cord injury
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate nutritional habits and food preferences in people with different spinal cord injury (SCI) times. A total of 36 probands with traumatic spinal cord lesions aged 18-55 years (n1 = 16 men, C4 - L2 lesions, lesion duration 3-5 years; n2 = 20 men, C5 - L1 lesions, lesion duration from 5 years) were included in the study. and more). To evaluate nutritional habits, a food-frequency questionnaire for the SURVEY program was used (evaluation of portion sizes of food consumed and frequency of consumption of different food groups. In contrast, probands with longer spinal cord lesions (n2) significantly more often preferred vegetables, fruits, dairy products, meat, sugar and sweets in their diet.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30306 - Sport and fitness sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Rehabilitácia
ISSN
0375-0922
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
49-58
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85112240019