Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutriční zvyklosti a preference potravin u osob s rozdílnou dobou míšní léze

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11510%2F21%3A10428133" target="_blank" >RIV/00216208:11510/21:10428133 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=NivIfHOvWK" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=NivIfHOvWK</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nutriční zvyklosti a preference potravin u osob s rozdílnou dobou míšní léze

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie bylo zhodnocení nutričních zvyklostí a preference potravin u osob s rozdílnou dobou míšní léze (spinal cord injury, SCI). Do studie bylo zařazeno celkem 36 probandů s traumatickou míšní lézí ve věku 18 - 55 let (n1 = 16 mužů, léze C4 - L2, doba léze 3 - 5 let; n2 = 20 mužů, léze C5 - L1, doba léze od 5 let a více). K hodnocení nutričních zvyklostí byl použit food - frekvenční dotazník k programu SURVEY (hodnocení velikosti porcí konzumovaných potravin a četnost konzumace různých potravinových skupin. Při porovnání nutričních zvyklostí jsme u jedinců s kratší dobou míšní léze zaznamenali významně větší velikosti konzumovaných porcí mléčných výrobků a masných výrobků. Naproti tomu probandi s delší dobou míšní léze (n2) významně častěji preferovali ve svém jídelníčku především zeleninu, ovoce, mléčné výrobky, maso, cukr a sladkosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutrition habits and preferences in people with various time from spinal cord injury

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate nutritional habits and food preferences in people with different spinal cord injury (SCI) times. A total of 36 probands with traumatic spinal cord lesions aged 18-55 years (n1 = 16 men, C4 - L2 lesions, lesion duration 3-5 years; n2 = 20 men, C5 - L1 lesions, lesion duration from 5 years) were included in the study. and more). To evaluate nutritional habits, a food-frequency questionnaire for the SURVEY program was used (evaluation of portion sizes of food consumed and frequency of consumption of different food groups. In contrast, probands with longer spinal cord lesions (n2) significantly more often preferred vegetables, fruits, dairy products, meat, sugar and sweets in their diet.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30306 - Sport and fitness sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Rehabilitácia

  • ISSN

    0375-0922

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    58

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    49-58

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85112240019