Kalkulačky environmentálních stop jídla ve vzdělávání a představení Nutriční stopy jako nástroje pro podporu udržitelné spotřeby potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11690%2F17%3A10367311" target="_blank" >RIV/00216208:11690/17:10367311 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.envigogika.cuni.cz/index.php/Envigogika/article/view/553" target="_blank" >https://www.envigogika.cuni.cz/index.php/Envigogika/article/view/553</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.14712/18023061.553" target="_blank" >10.14712/18023061.553</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kalkulačky environmentálních stop jídla ve vzdělávání a představení Nutriční stopy jako nástroje pro podporu udržitelné spotřeby potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Studie se zabývá konceptem environmentálních stop a jejich veřejně dostupných kal-kulaček (typicky webových aplikací) v češtině v ČR se specifickým zaměřením na spotřebu potravin. První část studie se zaměřuje na rešerši existujících kalkulaček, jejich charakteris-tiky, nejčastější nedostatky a využívání ve vzdělávání a osvětě z pohledu publikovaných recenzovaných studií. Druhá část článku pak představuje koncept Nutriční stopy jako ná-stroje pro podporu environmentálně udržitelného a zdravého stravování a s ním spojený vývoj nového vzdělávacího nástroje v češtině, tzv. Kalkulačky Nutriční stopy. Na závěr je koncept Nutriční stopy diskutován v kontextu dalších již běžnějších environmentálních stop a jejich kalkulaček (ekologické, uhlíkové, vodní stopy). V neposlední řadě je představen po-tenciální navazující výzkum pro efektivní využití kalkulaček v EVVO a VUR.
Název v anglickém jazyce
Environmetal footprint calculators for food in education and an introduction of Nutritional Footprint as a tool for supporting sustainable food consumption
Popis výsledku anglicky
The study deals with the concept of environmental footprints and their publicly available calculators (typically web applications) in Czech language in Czechia with a specific focus on food consumption. The first part of the study comprises a review of existing calculators, their characteristics, most common shortcomings and their use in education and outreach from the point of view of published peer-reviewed studies. The second half of the article then introduces the concept of Nutritional Footprint as a tool for supporting environmentally sustainable and healthy eating and the development of a new educational tool in Czech language associated with it, a Nutritional Footprint Calculator. The Nutritional Footprint concept is then discussed in the context of other more commonly used environmental footprints and their calculators (ecological, carbon, water footprints). Last but not least, future potential research for effective use of calculators in environmental education (EE) and education for sustainable development (ESD) is outlined.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
50301 - Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TD03000150" target="_blank" >TD03000150: Metodika stanovení Nutriční stopy pro vyjádření environmentálních a zdravotních aspektů spotřeby potravin v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Envigogika
ISSN
1802-3061
e-ISSN
—
Svazek periodika
12
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
25
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—